El Berguedà, al capdavant del reciclatge amb el porta a porta de recollida d'escombraries

Fa gairebé tres anys el van implantar als dotze municipis més poblats i s'ha passat del 30% de reciclatge al 80%

El Berguedà era una de les comarques a la cua del reciclatge, fins que fa gairebé tres anys van implantar la recollida d'escombraries porta a porta als dotze municipis més poblats.

Llavors, el reciclatge no arribava ni al 30%. Ara és del 80% en aquests municipis i la comarca s'ha situat al capdavant en el rànquing de recollida selectiva.

Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, explica que, tenint en compte que hi ha pobles en què no s'ha implementat el porta porta, baixa una mica el nivell, al 60%, però que ja s'està complint amb la normativa Europea.

"En pocs mesos ens haurem de plantejar la recollida per fraccions als pobles petits."


La capital de la comarca, Berga, és la ciutat més gran de Catalunya on es fa el porta a porta. Mentalitzar els veïns va costar, perquè era un canvi total de model, però ara la majoria s'hi han acostumat.

Sònia Llamas, veïna de Berga, explica que van haver de revalorar com reciclaven, perquè si no ho fan correctament es troben la mateixa bossa que deixen a la nit amb una etiqueta que diu que no ho han fet bé.

La recollida d'envasos es fa dos cops a la setmana, dos també l'orgànica, un el cartró, i la resta, cada quinze dies.  Les galledes porten un xip per saber què genera cadascú i si recicla bé. I a la llarga s'introduirà l'anomenat pagament a generació, és a dir: qui contamina paga.

No només el reciclatge ha augmentat, sinó que el rebuig ha disminuït moltíssim. En el dipòsit controlat de residus de la comarca del Berguedà n'hi entraven abans 18.000 tones anuals, i ara s'ha reduït a la meitat.

Si entren menys residus, hi ha menys penalització en els cànons sobre la brossa que no es recicla i que cada any s'aniran encarint. La directiva europea diu que el 2025 el 55% dels residus municipals s'han de reciclar.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut