Seu del BCE a Frankfurt (EuropaPress/Boris Roessler)

El BCE recomana a la banca repercutir el nou impost especial en els clients

Lagarde demana al govern espanyol que valori les conseqüències negatives de la mesura mentre que la ministra Montero diu que ja ho han fet i que el dictamen no és vinculant

El Banc Central Europeu és molt escèptic davant el nou impost a la banca que vol aplicar el govern espanyol, i creu que les entitats haurien de repercutir-lo en els clients. Això entraria en contradicció amb la normativa d'aquest impost, que prohibeix a les entitats traslladar aquest cost extra al preu dels préstecs, productes i serveis que ofereix.

En el dictamen signat per la seva presidenta, Christine Lagarde, el BCE respon a la consulta que li va trametre al Banc d'Espanya, i ho fa remetent-se a opinions prèvies que han anat en un sentit similar.

El BCE considera que, a l'hora de donar un crèdit i cobrar un determinat tipus d'interès als clients, els bancs han de tenir en compte tots els seus costos, i que és una "bona pràctica" traslladar aquests costos al preu final que cobren. A més, creu que serà difícil verificar si les entitats repercuteixen aquest cost o, simplement, estan responent a un entorn d'increment de preus que va més enllà. I qüestiona que el Banc d'Espanya pugui assumir la feina de comprovar-ho.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, considera que repercutir l'impost als clients "és una bona pràctica dels bancs" (EuropaPress /Laurent Coust)

 

Valorar les conseqüències

El BCE també demana al govern espanyol una "anàlisi exhaustiva" de les conseqüències negatives que pugui tenir l'impost sobre el sector i la seva estabilitat financera. Creu que s'ha de tenir en compte "curosament" l'impacte sobre la rendibilitat i evitar que aquest cost extra que assumirien les entitats espanyoles les deixi en inferioritat de condicions en comparació amb la resta del sector europeu. Segons el BCE, l'impost podria portar la banca a concedir menys crèdit o a oferir condicions menys favorables als clients.

El govern espanyol no hi vol introduir canvis

En declaracions al Congrés, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha volgut treure ferro a l'informe i ha assegurat que no contempla introduir-hi canvis. I fonts de la Moncloa recorden que no és un dictamen vinculant i defensen que el govern espanyol sí que va tenir en compte les consideracions que apunta el BCE.

"El BCE planteja les consideracions generals a què estem acostumats."

En aquest sentit, a més, afegeixen que els resultats dels bancs dels últims nou mesos apunten a un fort creixement dels beneficis, gràcies sobretot a la pujada dels tipus d'interès, mentre que la remuneració dels dipòsits dels clients es manté continguda.

El Banc d'Espanya va consultar al BCE l'opinió sobre l'impost als bancs (Europa Press/Arxiu)

Pots consultar aquí el text del dictamen del BCE: CELEX_52022AB0036_ES_TXT by 324.cat on Scribd

 

 

ARXIVAT A:
Banc Central EuropeuBanca
Anar al contingut