El BCE posa 600.000 milions d'euros més en la lluita contra la crisi del coronavirus

Es compromet a mantenir els plans, com a mínim, fins a l'estiu de l'any que ve

Jordina MolasActualitzat

El Banc Central Europeu ha ampliat el seu programa de compra de deute gairebé al doble, fins a 1,35 bilions d'euros. Dona fe que està disposat a donar suport a l'economia de l'eurozona amb el que calgui.

Vol transmetre calma, però, a la vegada, fa pensar que l'impacte de la pandèmia va per llarg o, si més no, va per més llarg del que havien previst.

Ara calculen que l'economia de l'eurozona pot caure un 8,7 per cent aquest any. I han deixat els tipus d'interès a zero.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, parla d'una contracció sense precedents.

"Els indicadors en temps real de l'activitat econòmica han donat senyals d'haver tocat fons, mentre es van afluixant de manera gradual les mesures de contenció. Però la millora fins ara ha sigut molt tèbia."

Com que encara veuen molta incertesa, han allargat la compra de deute fins d'aquí un any, com a mínim fins al juny de l'any que ve o fins que s'acabi la crisi per la pandèmia.

Durant aquest temps, el BCE comprarà deute dels estats més tocats, com poden ser Espanya i Itàlia.

L'anunci ha tingut el seu efecte immediat a les borses i als mercats de deute. La prima de risc d'aquests dos països, que és la diferència amb el que paga Alemanya pels seus bons a 10 anys, s'ha reduït de manera important.

Sobre com es financen els estats, la presidenta del BCE ha reconegut que ara mateix no tenen més remei que endeutar-se. I en aquest sentit, veu de bon ull el pla europeu per a la recuperació.

El 19 de març, en l'inici de la pandèmia a Europa, el Banc Central Europeu ja va anunciar un programa d'intervenció massiva en els mercats per combatre les conseqüències econòmiques del coronavirus. L'organisme que presideix Christine Lagarde es va comprometre a invertir 750.000 milions d'euros a comprar deute públic i privat abans que s'acabi l'any, uns diners que s'afegien als que ja hi tenia destinats aquest any.

ARXIVAT A:
Banc Central EuropeuCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut