El president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
El president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet (Foto: EFE)
Berlín

El BCE confessa que l'economia viu "temps dramàtics" i la situació "més difícil" des de la Primera Guerra Mundial

El president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, ha reconegut que s'estan vivint "temps veritablement dramàtics" per a l'economia, situació que ha qualificat com "la més difícil" des de la Primera Guerra Mundial. Trichet ha descartat categòricament que l'euro estigui sota atac després que la moneda única arribés el passat divendres al mínim respecte al dòlar més baix registrat en 18 mesos, i ha qualificat de "bajanades" les presumptes peticions dels governs de l'eurozona formulades a la institució econòmica perquè actuï en aquest sentit, fet que podria posar en dubte la credibilitat i la independència del BCE.

Actualitzat
"No hi té res a veure que l'euro estigui sent atacat. Té a veure amb el sector públic i, per tant, amb l'estabilitat financera a l'eurozona. Esclar que la responsabilitat dels europeus passa per adoptar les mesures apropiades per contrarestar les tensions actuals a Europa", ha declarat en una entrevista al mitjà alemany "Der Spiegel".

Trichet, que ha qualificat l'actual crisi financera com la pitjor situació econòmica a Europa des de la Primera Guerra Mundial, ha apostat per un salt "qualitatiu" en els mecanismes de supervisió de les polítiques econòmiques europees i ha descartat absolutament la sortida de Grècia de la Unió Europea. "No és una opció. Quan un país entra a la unió monetària comparteix amb la resta dels països un destí comú", ha sentenciat. "Allò que necessitem és un salt qualitatiu de la supervisió mútua de les polítiques econòmiques a Europa. Cal millorar els mecanismes que eviten i castiguen les negligències, i necessitem aplicar aquest control d'una manera eficaç, amb les sancions pertinents contra totes les violacions del Pacte d'Estabilitat i Creixement", ha afegit.

Sobre la presumpta ingerència dels governs de la UE, Trichet ha declarat que aquests rumors són "una ximpleria" perquè el BCE "pren les seves decisions amb completa independència i moltes vegades ens hem enfrontat als caps de govern de la UE".

Amb tot, Trichet ha lamentat la situació dels mercats financers després del col·lapse de Lehman Brothers el setembre del 2008. "Sens dubte, des d'aquest moment ens hem trobat en la situació més difícil des de la Segona Guerra Mundial i, potser, des de la Primera. Estem travessant temps veritablement dramàtics", ha manifestat.
Anar al contingut