Façana il·luminada del nou edifici de la seu central del banc Central Europeu a Frankfurt
Imatge de la seu central del BCE a Frankfurt (Reuters/Wolfgang Rattay)

El BCE apujarà els tipus d'interès un 0,25 al juliol i també al setembre

El Banc Central Europeu ha afirmat en un comunicat que hi haurà un augment gradual dels tipus d'interès per frenar la inflació

RedaccióActualitzat

El BCE feia setmanes que emetia senyals, havia avisat, i ara ha complert les advertències. L'època de tipus d'interès al voltant del zero per cent s'acabarà aquest juliol, amb una pujada de 0,25 punts, que afectarà les seves finestretes de crèdit.

En la reunió d'aquest dijous, ha mantingut el principal tipus d'interès al 0%, i continua penalitzant amb una comissió del 0,5% els bancs que aparquen els seus diners al BCE en lloc de donar crèdit a empreses i famílies. Però tot això s'acaba aquest juliol.


Frenar la inflació

La presidenta del Banc Central Europeu ha arrencat la seva compareixença davant la premsa emmarcant la lògica de la seva decisió. "L'alta inflació és un gran repte per a nosaltres. I ens assegurarem que retorna al 2% a mitjà termini", ha dit Christine Lagarde.

Per arribar a aquest número, el BCE creu que ha de "normalitzar" la seva política monetària, i això vol dir apujar els tipus d'interès per primer cop des del 2011.

Aquest juliol, la pujada serà de 0,25 punts bàsics, i ja ha avisat que tornarà a encarir el preu del diner al setembre. Fins i tot ha insinuat que la pujada del setembre pot ser més potent encara, potser de 0,50 punts, si la inflació persisteix.


Una nova etapa

És una nova etapa que pot ser llarga, perquè el servei d'estudis del BCE pronostica que la inflació no tornarà a nivells acceptables, al voltant del 2%, fins al 2024. Davant l'escalada de preus, els bancs centrals estan encarint el preu del diner i fan així més difícil endeutar-se.

Això hauria de frenar l'activitat, reduir la demanda i, a la llarga, contenir els preus. Encara que, de retruc, pugui provocar una frenada econòmica. El BCE espera que, un cop s'esvaeixi la crisi de subministraments, la falta de matèries primeres i la sotragada del conflicte a Ucraïna, l'economia europea podrà reprendre la recuperació postpandèmia.


S'acaba la compra de deute

Si era tan urgent intervenir, la pregunta per a la presidenta del BCE ha estat per què no han apujat els tipus d'interès en la seva reunió d'avui, en lloc de deixar-ho per al juliol. Segons Lagarde, han preferit ser "predictibles" i cenyir-se al calendari previst.

Lagarde ha explicat durant els últims mesos que la "normalització" passava, primer, per acabar amb el programa de compra de deute públic i privat que ha estat en marxa des de març del 2015. Un programa que s'havia d'acabar abans, però que la pandèmia va revifar.

Aquest 1 de juliol, el BCE abandonarà aquest programa, si "es compleixen els requisits" marcats per poder iniciar la següent fase: apujar els tipus d'interès.

 

ARXIVAT A:
Banc Central EuropeuHipoteques
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut