Seu del Banc Centra Europeu (Reuters/Wolfgang Rattay)

El BCE apuja els tipus d'interès al 3% i avisa que hi tornarà aquest març

Per cinquena vegada, el Banc Central Europeu encareix el cost oficial del diner per mirar de frenar la inflació

Actualitzat

El Banc Central Europeu ha tornat a incrementar mig punt més --com ja va fer el desembre passat-- els tipus d'interès, i els deixa en el 3%. És el cinquè cop consecutiu des de l'estiu que encareix el cost oficial del diner per mirar de refredar els preus, encara que això pugui alentir també l'economia.

Ara queda per veure quin és el rumb que adoptarà en els pròxims mesos, sobretot si la inflació dona senyals d'afluixar. En el seu comunicat, el BCE afirma que es mantindrà en el camí fixat, i apujarà els tipus d'interès fins a nivells "prou restrictius" per assegurar que la inflació torna a situar-se, a mig termini, al voltant del 2%.

D'acord amb aquest compromís, el BCE assegura que espera continuar apujant els tipus d'interès en el futur; en concret, afirma que els tornarà a pujar fins al 3,5% en la seva pròxima reunió del 16 de març. Més endavant, "avaluarà" la situació.

La decisió del BCE arriba l'endemà de saber-se que la taxa d'inflació interanual de l'eurozona es va moderar al gener per tercer mes consecutiu en relaxar-se al 8,5%, set dècimes per sota del 9,2% de desembre i en el seu nivell més baix des de maig del 2022, abans que el Banc Central comencés a apujar els tipus.

Una pujada de tipus que afectarà aquells qui tinguin hipoteques, perquè veuran com l'euríbor torna a pujar i els fa encarir les quotes mensuals.

La FED ja ha moderat el ritme

Aquest dimecres, la Reserva Federal dels Estats Units ha apujat els tipus un quart de punt i els ha deixat en una forquilla del 4,5 i 4,75%. Es tracta d'una pujada més baixa que les anteriors --les tres alces anteriors van ser de tres quarts de punt--, per la millora de les dades d'inflació.

Tot i això, sembla que la tasca de refredar l'economia als EUA encara no està del tot acabada. "Si bé els últims esdeveniments són esperançadors, necessitem molta més evidència per estar segurs que la inflació es manté a la baixa", assegurava Jerome Powell, president de la FED.

I també en la mateixa línia, el Banc d'Anglaterra, ha elevat els tipus mig punt i els ha situat en el 4%, la xifra més alta des de la tardor del 2008.

ARXIVAT A:
HipotequesBanc Central Europeu
Anar al contingut