El barri de la Mina té 10 cops més nens amb obesitat que Sarrià
El sedenterisme és la principal causa de l'obesitat infantil (Foto: Reuters)

El barri de la Mina té 10 cops més nens amb obesitat que Sarrià

El Departament de Salut impulsarà un pla pilot a Sant Adrià i Osona aquesta tardor i després l'estendrà per Catalunya

RedaccióActualitzat

L'obesitat infantil és més alta als barris on viuen les famílies amb menys recursos. Per això, el Departament de Salut llençarà un pla pilot per  combatre-la al barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, un dels barris amb una renda mitjana més baixa dels voltants de Barcelona.

En el mateix moment, aquest pla també es posarà en marxa a Osona, on es donarà continuïtat a altres iniciatives dutes a terme per prevenir aquest problema. Després, el mateix pla s'estendrà per tot Catalunya.

Segons dades del 2016, més d'una tercera part dels nens catalans de 6 a 12 anys tenen sobrepès i, d'aquests, un de cada deu pateix obesitat infantil, però, a la Mina, més de la meitat tenen sobrepès, i un de cada quatre, obesitat. Sarrià-Sant Gervasi, de Barcelona, amb una renda mitjana alta, viu l'altre extrem i el percentatge de nens i nenes que tenen obesitat infantil és del 2.6%.

Joan Guix Oliver, secretari de Salut Pública, ha alertat de la situació a la roda de premsa de la presentació del pla:  

"Si no sabem jugar bé les cartes, ens podem trobar amb aquella situació que de vegades comentem d'un horitzó possible és que l'actual generació de nanos i nenes tingui una salut pitjor de la que han tingut els seus pares ."

 

La dada de nens afectats per sobrepès havia baixat fins al 2016 en el còmput global de Catalunya, però des de llavors no ha parat de pujar. El pla del Departament de Salut vol incidir sobre l'alimentació, l'activitat física, el sedentarisme i les hores de son. Pel que fa a l'alimentació, per exemple, des del departament diuen que només un 7.8% dels menors mengen la quantitat recomanable diària de fruita i, en canvi, més del 30% es prenen aliments hipercalòrics tres cops per setmana.

 

Pel que fa a l'exercici, en el grup de 3 a 14 anys, només un 35% tenen el que s'anomena "oci actiu", és a dir, fer una hora d'esport o joc al carrer cada dia.

El mateix pla té previst posar a la disposició de les comunitats afectades dietistes-nutricionistes, experts en activitat física i en psicologia i augmentar la formació en els equips professionals que treballen amb els nens: pediatres i mestres.

Des del mateix departament també demanen a les famílies que es potenciï la lactància materna i que reforcin les línies mestres d'una educació sana i la reducció del sedentarisme amb l'exemple. També es demana que es facin els àpats en família, sense presses i sense una pantalla (televisió, mòbils o tauletes) engegada.

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut