L'Hospitalet de Llobregat

El barri de la Florida es reivindica: "És més la mala fama que no pas la realitat"

Aquest barri de l'Hospitalet, un dels més densos d'Europa, amb problemes d'atur, pobresa i convivència, ara també se'l coneix pel raper Morad, desterrat per aldarulls

Begoña Grigelmo Miguel / Clara Pàmies Codina.

El barri de la Florida, a l'Hospitalet de Llobregat, un dels més densament poblats i amb dificultats de convivència, es reivindica.

Els veïns reclamen més recursos per lluitar contra els problemes estructurals, com la sobreocupació d'habitatge o l'atur. La Florida s'ha relacionat recentment amb el raper Morad, a qui la justícia no deixa entrar al barri amb l'acusació que provoca aldarulls.

"Tot això ha canviat molt, però és el meu barri", diu la Maria Gràcia, que així reivindica la vida als Blocs de la Florida. Va néixer a l'Hospitalet de Llobregat i s'ha criat tota la vida als blocs.

Ara veu com, els darrers anys, aquests carrers han patit canvis, molts a conseqüència dels sacsejos provocats per les crisis que aquí, com a altres zones històricament deprimides de l'àrea metropolitana, s'han notat més:

"No és el que era, ni de bon tros. Ha canviat molt la gent. Hi ha una mica més de delinqüència, però tampoc n'hi ha per a tant; és més la mala fama que tenim que no pas la realitat."

Veïns com la Maria Gràcia defensen el barri on han viscut tota la vida (CCMA)

Un barri amb mala fama

La mala fama del barri ve precedida per imatges de baralles al carrer, soroll a les nits, i contenidors i cotxes cremant a la zona dels blocs de la Florida. Aquesta és la cara més coneguda del barri, difosa per mitjans de comunicació i també per xarxes, on alguns veïns denuncien la situació.

Critiquen que el raper Morad, detingut diverses vegades per desordres públics i baralles, està darrere d'incidents que es repeteixen. Algunes de les persones que parlem quan som al barri, també ens ho diuen cara a cara, però ningú no vol fer-ho davant la càmera. Diuen que ells han de llevar-se l'endemà al barri i que no saben quines conseqüències podria tenir el seu testimoni.

Per fer un dels videoclips al barri, el raper Morad va oferir 1.000 euros per cremar cotxes i contenidors (ACN/Jordi Borràs)

Segons els Mossos d'Esquadra, el cantant també provoca un efecte crida entre joves d'altres barris que poden portar problemes. En l'última detenció de Morad, el 20 d'octubre, la policia assegura que, en una nit d'incidents, els va increpar i va arribar a dir que pagaria 1.000 euros a qui sortís a cremar-ho tot.

Aquella nit van cremar diversos cotxes i contenidors, i a més, es van llançar objectes contra els agents. Arran d'aquells fets, la justícia va decretar una ordre d'allunyament del barri contra Morad, a qui acusen de desordres públics.
 

Morad, símbol del barri per joves i fans

Les lletres de les cançons del raper del Baix Llobregat parlen de la vida complexa d'infants i adolescents migrants de la Florida, a qui el cantant s'ha posat a la butxaca, fent-los partícips dels seus èxits i aconseguint, per exemple, patrocini per a l'equipació esportiva del club del barri. Alguns veïns, en contra de la decisió de la justícia, reclamen que pugui tornar a la zona i denuncien que l'incivisme existeix "tant si Morad hi és com si no hi és".

Molts defensen que els problemes estan relacionats sovint amb persones que no viuen als blocs. "Ens agrada que vingui gent, però només si no venen a buscar problemes", explica el Khalid, que té 14 anys.

Els joves, en contra de l'ordre allunyament de Morad del barri per aldarulls (CCMA)

Hi ha fans de Morad que tenen curiositat pel barri. El visiten per conèixer on es graven bona part dels videoclips del raper i on ha passat la major part de la seva infantesa. "Ens agrada la seva música i ens preocupa la decisió del jutge, que li impedeix trepitjar el barri. Hem vingut a veure com va néixer el projecte, on es graven els videoclips, i a conèixer què ha passat", explica un jove de 20 anys, de Mallorca.

Els habitants més joves de la Florida també consideren que el barri i, especialment la zona dels blocs, està estigmatitzat per la pobresa, la presència de droga i, sobretot, per l'elevada població d'origen migrant. En uns carrers on la presència policial, de paisà o d'uniforme, és constant, alguns se senten perseguits:

"Aquest any, la policia m'ha aturat quatre vegades, per veure si portava droga, alguna arma blanca o alguna cosa il·legal. Només tinc 14 anys i m'han aturat per aturar-me."

Admeten, però, que "aquí els problemes venen sols". Tres dels quatre nois amb qui parlem els ha detingut la policia, i no arriben als 16 anys. Gairebé sempre per ficar-se en baralles.

 


Un barri amb problemes estructurals

Des de l'associació de veïns i veïnes del barri reconeixen que hi ha dificultats de convivència al barri, però reclamen treure el focus dels joves i posar-lo en els problemes estructurals. Un dels membres de l'entitat, Emilià Almodóvar assenyala les possibles causes que, des del seu punt de vista, caldria atacar:

"Les causes estan en l'habitatge precari, en la situació d'atur, en el nombre d'habitants que tenim."

I és que la dels Blocs de la Florida és una de les àrees urbanes amb major densitat de població de tot Europa.  Només aquí s'amaguen més de 800 habitatges d'entre 30 i 40 metres quadrats en una vintena d'edificis.

Construïts als anys cinquanta del segle passat per reubicar des de les barraques del Somorrostro molta població migrant han acabat allotjant més famílies de les que hi caben, i barrejant generacions i cultures amb interessos que xoquen, assegura Lluís Esteve, coordinador del Pla Integral de La Florida–les Planes.

"El que passa és que tenim un 30% de gent gran que viu sola i un 15% d'habitatges amb sobreocupació; en pisos de 40 metres quadrats hi ha qui necessita fer un ús més intensiu de l'espai públic."

Les dades que l'Ajuntament dona del barri expliquen una mica més la fesomia d'aquests carrers: el 40% dels habitants són nascuts a l'estranger i la renda per càpita és de 8.614 euros anuals. A més, mentre a Catalunya, només un 10% de la població està mancada d'estudis, a la Florida, una de cada tres persones no han estudiat.

La densitat, l'atur i la pobresa són, segons els veïns, els problemes principals (CCMA)

Actuacions per superar barreres

Amb aquest context, superar barreres, i aspirar a certes expectatives, encara costa més. "Hem d'avançar en convivència i regeneració urbana", admet Esteve. L'Ajuntament de l'Hospitalet assegura que l'objectiu és intervenir al barri amb projectes transversals.

Ara ja fa uns anys que aposten per projectes socioeducatius; volen que des d'aquesta perspectiva s'acabin fent prescindibles unes intervencions policials que, segons admet el coordinador del Pla de barris a La Florida, sovint encara són necessàries:

"Per ara, no són actuacions incompatibles. Treballem perquè la policia no hagi d'actuar, però hi ha situacions en què és necessari. Intentem treballar tota la part socioeducativa i estem convençuts que, a la llarga, hi haurà menys presència de la policia."

Entre altres projectes l'ajuntament treballa en el desenvolupament d'un espai jove i activitats de reinserció de joves. Un exemple és el Punt TIC, on treballen quatre joves del barri, que han estat formats i contractats. Ajuden la resta dels veïns a fer gestions telemàtiques. "Ja no són els joves que molestaven pel carrer altres veïns. Ara els ajuden", explica Esteve. En nou mesos, ja han atès tres mil persones.

Les intervencions de l'administració volen superar les dificultats dels veïns del barri (CCMA)

L'Omar és un dels exemples d'aquesta aposta per l'educació. Amb la confiança posada en una carrera d'actor que ja ha començat a caminar, treballa diàriament, amb altres joves del barri, en aquest equipament.

"Quan estàs en un barri així, no veus sortides. I t'enfoques en les coses dolentes. Però sí, sempre hi ha sortides i jo vull ser la imatge, que hi ha oportunitats per sortir del barri."

I malgrat que molts veïns diuen que viurien en un altre lloc, tothom amb qui hem parlat defensen el barri.

ARXIVAT A:
AturPrecarietat laboralPobresaMúsicaHabitatgeInfraestructuresMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut