Barça

El Barça no tanca el partit a Valladolid i pateix per resistir a la Lliga (0-1)

Arturo Vidal ha avançat el Barça una combinació en molt poc espai amb Semedo i Messi, en el primer quart d'hora. El Barça ha tingut ocasions de sobres per sentenciar però el Valladolid ha reviscolat i ha tancat els de Setién al seu camp en diverses fases

Jordi SunyerActualitzat

El Barça resisteix a la Lliga, però pensant en la Champions, la taula de salvació blaugrana aquesta temporada, ha tornat a deixar sensacions amargues. L'equip de Setién, amb un nou mòdul tàctic, ha dominat a plaer la primera mitja hora de partit, però no ha sabut aprofitar les múltiples ocasions que ha tingut per tenir un duel plàcid. Sergio González ha reaccionat i el Valladolid defensiu de la primera part s'ha transformat en un equip totalment diferent a la segona, tant com per fer patir seriosament el conjunt culer.

Jordi Alba, Leo Messi i Antoine Griezmann en l'escalfament previ al partit (R. García / EFE)

La titularitat de Riqui Puig, la tercera en les últimes cinc jornades, i la suplència de Luis Suárez han estat les grans novetats de l'alineació de Quique Setién per guanyar a Zorrilla. I el vallesà ha estat el protagonista de la primera opció blaugrana. Setién ha assegurat la cobertura defensiva incrustant Sergi Roberto entre els dos centrals quan calia, sobretot en la sortida de la pilota; en ocasions, l'esquema del Barça es dibuixava més aviat en un 3-4-1-2. Així, els laterals ocupaven majoritàriament terreny rival. Una incursió de Semedo ha suposat una assistència cap a Riqui Puig, que, arribant des de segona línia, ha rematat massa fluix, a les mans de Masip (5'). Sergio González, mentrestant, ha utilitzat un onze molt defensiu per rebre el Barça. Juguen tres centrals: Kiko Olivas, Javi Sánchez i Joaquín, però finalment, replica el rombe barcelonista, amb un d'ells com a pivot.

Messi intenta superar el català Rubén Alcaraz en una acció del partit (R. García / EFE)

Així, el Barça ha pogut jugar sovint en camp rival, però, a part, ha sabut exercir una efectiva pressió després de la recuperació. I així ha arribat el primer gol del partit, després d'una esfèrica robada per Messi. El de Rosario ha aconseguit traçar, envoltat de rivals, un teva-meva amb Semedo a la frontal, i ha cedit a Arturo Vidal, que a la mitja volta ha batut Masip (15') i ha firmat el seu vuitè gol a la Lliga. Poc després, Griezmann ha desaprofitat una ocasió colossal per tranquil·litzar el partit, després d'una centrada de Semedo que s'han menjat dos defensors locals; el francès, però, ha fet mistos davant de Masip (19'). En l'acció s'ha lesionat Raúl Carnero, i mentre no ha estat a punt el seu relleu (Nacho) i els castellans han jugat amb 10, Semedo ha trobat pista lliure per mirar de batre Masip. El Valladolid no ha rematat fins que no ho ha provat, tímidament, Sergi Guardiola des de la frontal (22'), i tot i que els de Sergio han avançat línies, el 0-2 ha continuat estant molt més pròxim, per exemple, en una assistència de Riqui Puig que Masip ha barrat abans que rematés Griezmann (30').

Leo Messi felicita Arturo Vidal després del vuitè gol del xilè a la Lliga (Sergio Pérez / Reuters)

Sergio, però, ha esperonat el seu equip en la pausa d'hidratació, i ha tret el seu equip de la cova. El jove Kike Pérez ha donat l'ensurt més gran a Ter Stegen després d'una pilota pentinada cap enrere per Lenglet; el migcampista local ha pogut encarar el porter alemany, però s'ha entrebancat en la rematada (37'); Messi ha replicat amb una acció individual característica, desviada per poc (41').

Al descans, Luis Suárez ha rellevat un Griezmann avui maldestre i Sergio ha continuat transformant el seu equip amb l'entrada d'Hervías i Enes Ünal. Els locals han sortit amb empenta: el Barça, que podia gaudir de més espais ha tingut la primera opció en un xut càndid de Riqui Puig (49'). Un xut sec d'Enes Ünal (52'), blocat per Ter Stegen, ha suposat el primer intent del Valladolid a la represa.

Kike Pérez perdona el gol de l'empat ensopegant davant de Ter Stegen (R. García / EFE)

Setién va amonestar els seus homes després del derbi contra l'Espanyol exigint-los ser més conservadors si el partit ho requeria: i el cantàbric ha predicat amb l'exemple substituint Lenglet (amb una groga) i Riqui Puig per donar entrada a Araújo i Rakitic. Dos minuts després (59'), un xut en cursa de Kike Pérez ha acaronat el pal dret de la porteria de Ter Stegen, i pràcticament en l'acció següent, un cop de cap d'Enes Ünal en una falta lateral picada per Hervías ha obligat a l'estirada del porter de Mönchengladbach (60'). El Barça ha perdut el control total del partit que ha exercit a la primera meitat: el seu bloc cada cop era més baix, Messi rebia lluny de les zones de perill i l'atac del Barça era àrid. L'entrada de Júnior Firpo per Busquets (74') ha suposat veure un gest tàctic gairebé inèdit al Barça, doblar laterals: Jordi Alba ha jugat per davant del dominicà.

Araújo ha disputat l'última mitja hora de partit en substitució de Lenglet (Sergio Pérez / Reuters)

Els blaugranes, que amb prou feines han aconseguit capejar el temporal, han reclamat dos penals, tots dos amb Javi Sánchez com a protagonista; una acció defensiva sobre Luis Suárez (73') i una agafada sobre Piqué en la lluita per rematar un córner, sense sort davant el tossut Mateu Lahoz (76'). Pur foc d'encenalls: fins al final, la pilota li ha durat estranyament poc a l'equip de Setién, davant un Valladolid convençut de l'empat però poc resolutiu davant de porta. El Barça ha guanyat, però ha tornat a sembrar molts dubtes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut