Primera Divisió

El Barça guanya l'Espanyol (1-3), en un derbi amb sis expulsions i poc futbol

Els blaugranes han guanyat el derbi, en el retorn de Ronaldinho; els blanc-i-blaus han perdut i s'enfonsen encara més en la cua de la classificació. Però el més destacat del partit han estat les sis expulsions, tres per bàndol. La nefasta actuació de l'àrbitre, Pino Zamorano, ha marcat un partit on hi ha hagut de tot menys bon joc. Jordi Cruyff havia avançat l'Espanyol i Ronaldinho i Kluivert, en dues ocasions, han fet els gols del Barça per capgirar el marcador.

Luis Fernández ha apostat per una defensa de cinc homes i per Jordi Cruyff i De la Peña per darrere de Tamudo. Les novetats barcelonistes han estat l'entrada de Rüstu per Valdés, la titularitat de Márquez, que ha fet tornar Cocu al migcamp i, sobretot, el retorn de Ronaldinho. La primera gran ocasió del partit ha estat del Barça. Overmars, un autèntic malson per als blanc-i-blaus durant la primera meitat, supera Toni amb una vaselina, però Soldevilla evita el gol sobre la mateixa línia. La resposta espanyolista no s'ha fet esperar i, en el minut 8, una falta picada per De la Peña ha estat rematada per Jordi Cruyff. El seu cop de cap ha significat l'1 a 0. Sense temps per a celebracions, Ronaldinho ha fet l'empat. Un xut del brasiler ha passat entre les cames de Soldevilla i ha superat Toni. Arran de l'empat, s'han vist els millors moments de joc blaugrana. Una llarga jugada de tot l'equip ha acabat amb una centrada de Gabri des de la dreta. Kluivert ha pogut rematar fins a dues vegades davant de la passivitat de Toni i la defensa. Era l'1 a 2 i el primer gol de l'holandès. Amb el marcador en contra, Luis Fernández ha passat Tayfun al migcamp i ha deixat una defensa de quatre homes, amb Domoraud al lateral dret. En el minut 35, en un còrner tret pel Barça, Toni ha comès un error que ha acabat en gol. Ha tocat la pilota, però l'ha deixada morta als peus de Kluivert, que ha fet l'1 a 3. Els últims 10 minuts de la primera meitat han estat molt polèmics. A més, els aficionats més radicals de l'Espanyol han començat a comportar-se com a autèntics vàndals. En el minut 40, els blanc-i-blaus han demanat penal per mans de Márquez, però Pino Zamorano no ha considerat l'acció com a pena màxima i ha amonestat Soldevilla per protestar. En la jugada immediatament posterior, l'àrbitre ha expulsat De la Peña per una entrada a Reiziger. L'entrada ha estat dura, però el càstig excessiu. Abans del descans, encara hi ha hagut temps per a una picabaralla entre Morales i Cocu, i per a una nova acció polèmica. Un cop de cap de Soldevilla ha picat al pal i, en el rebot, Márquez ha donat una puntada al cap de Lopo. L'Espanyol ha tornat a reclamar penal, però el col·legiat ha assenyalat el camí dels vestidors. En el primer minut de la segona part, el mexicà Márquez ha vist la segona groga i ha deixat el Barça amb 10 jugadors, però és que, des del minut 49, els blaugranes ja jugaven amb 9 per l'expulsió de Quaresma per doble amonestació. L'Espanyol ha pressionat més amunt i, fruit d'aquesta pressió, Tamudo ha estat a punt de repetir el gol de fa dues temporades, quan va desviar un refús de Bonano. En aquesta ocasió, Rüstu ha enviat la pilota al cos del davanter, però la pilota ha sortit a un parell de metres del pal. Overmars ha disposat, en el minut 57, de la millor ocasió del partit. En un contraatac s'ha trobat sol enfront de Toni, però ha perdut angle en la retallada i el porter espanyolista n'ha parat la rematada. Pino Zamorano ha continuat el seu festival particular i, en el minut 60, ha expulsat Soldevilla (segona groga després d'una picabaralla amb Gerard); en el 65, Cocu (vermella directa per fer falta a Tamudo quan aquest se n'anava tot sol), i, en el 86, Lopo (dues grogues). Qui no hagi vist el partit i llegeixi que hi ha hagut sis expulsions pot pensar que ha estat un partit violent, però de violència res de res. A l'àrbitre se li ha escapat el control des de bon principi i no ha sabut reconduir el partit ni mostrant targetes a tort i a dret. Amb el partit trencat, Espanyol i Barça han tingut bones ocasions per fer canviar el marcador, però en la segona meitat s'ha vist de tot menys gols.