El Barça guanya "in extremis" un igualadíssim derbi rugbístic
Rugbi

El Barça guanya "in extremis" un igualadíssim derbi rugbístic a Sant Boi (19-22)

Cada equip ha dominat una part. La Santboiana s'ha mantingut en el partit gràcies a l'encert amb el peu de Bentley, però després de tres marques, el Barça només ha fet fructificar el seu domini a l'últim sospir

Jordi SunyerActualitzat

El Baldiri Aleu, malauradament pelat en la seva superfície, ha viscut una matinal rugbística de les que expliquen amb claredat la idiosincràsia del joc del rugbi. I no només per l'emoció d'un partit disputadíssim, de màxima emoció, resolt en l'últim segon a favor del Barça, sinó per l'ambient que s'ha viscut al bressol d'aquest esport al país. Amb la presència del gegant rugger de Sant Boi, i amb rosari d'autoritats a la llotja, s'ha homenatjat l'històric Ramon Ferrer amb un minut d'aplaudiments i s'ha reconegut la feina de Jordi Robirosa, en el trentè aniversari de les seves retransmissions de rugbi a la Televisió de Catalunya. Tota la recaptació del partit s'ha destinat als programes de lluita contra la pobresa infantil de la Creu Roja.

El degà jugava bé a la mà en els primers compassos, amb iniciativa local, però topava amb un Barça ben plantat darrere la 22. La Santboiana s'ha pogut avançar (3-0) amb un cop de càstig transformat pel seu precís obertura Jonny Bentley. Però poc després, el darrer local Marco Mason ha sabut trobar un espai a la rereguarda barcelonista per esmunyir-se i plantar l'oval sota pals (10-0 amb la posterior transformació de Bentley). En molt poques ocasions, més enllà d'un prometedor avanç de Franco Velarde ben frenat, els visitants han trepitjat domini santboià, i un altre cop de càstig executat acadèmicament per Bentley ha situat el 13 a 0 en el marcador. S'estava jugant, mentrestant, un partit intens, en què dos jugadors locals han necessitat atenció mèdica sobre el camp i en què Tomás Borghi, el tercera clau culer, ha hagut d'asseure's a la banqueta per una lesió de sang. Els locals, dirigits per l'extècnic del Barça Ricardo "Maño" Martinena, exhibien un bon treball defensiu i no han concedit la primera penalitat fins al minut 34 de partit. En l'única opció que ha tingut el Barça per anotar a la primera part, l'ala Velarde, als cinc metres, s'ha avançat massa a l'hora de rebre una passada i ha vist com l'oval traspassava la línia de touche.

El Barça ha sortit amb un altre aire a la represa, i ha insistit a obtenir els primers punts mitjançant diverses penal-touches als cinc metres al seu favor. Però ha estat en una acció lleugerament afortunada quan ha arribat la primera marca culer: a deu metres, l'àrriere Arti Kovalenko ha pescat un rebuig santboià i s'ha encaminat cap a la zona de marca. L'obertura Bautista Güemes ha transformat per deixar el Barça a sis punts dels locals (13-7). Patia una Santboiana replegada darrere la seva línia de 22, i els blaugranes, avui de blau cel, han tingut una colossal oportunitat per certificar la remuntada en només un quart d'hora. Però després de l'assaig de Franco Velarde, que ha superat un intent tardà de placatge de Marco Mason, Güemes ha fallat una transformació en aparença assequible i ha mantingut el seu equip en desavantatge.

Els del Baix Llobregat han pogut respirar amb un cop de càstig molt centrat, posterior a una gran acció del primer centre Marcos Puig, executat per Bentley (16-12). Però era evident que la fortalesa defensiva que havia mostrat la Santboiana a la primera meitat s'anava diluint, i se n'ha aprofitat el flanker Michael Hogg, superant un tou intent de placatge de Fitzsimmons, per avançar finalment el seu equip (16-19 amb la transformació de Güemes). Els locals han sobreviscut a base del finíssim peu esquerre de Bentley, efectiu al cent per cent i que ha aconseguit empatar el partit quan faltaven deu minuts (19-19) amb un cop de càstig. Per uns minuts, la Santboiana ha revifat, però l'últim atac, amb el temps complert, ha estat del Barça. I Güemes, amb la resolució més dramàtica possible, un "drop" en l'última acció possible del partit, ha glaçat el Baldiri Aleu i ha consolidat els culers a la zona de play-off per al títol.