Copa

El Barça concedeix dos gols al Llevant amb una defensa inèdita i s'obliga a remuntar per passar a quarts (2-1)

Valverde ha substituït Miranda i Chumi, els dos jugadors del B que havia alineat d'inici. Ha debutat Murillo i Coutinho, autor del gol, ha tornat a la titularitat, però el Barça s'ha mostrat tou en defensa i desencertat en atac

Jordi SunyerActualitzat

Tant és vàlid sentenciar que el Llevant ha tornat a fer la guitza al Barça com que els blaugranes s'han fabricat ells mateixos la dificultat. La derrota al camp del Llevant amb la segona unitat (2-1) fa pensar en la utilització a la tornada, enmig d'un calendari atapeït, d'homes a qui avui Valverde havia accedit a donar descans. Que el gol blaugrana hagi arribat d'un penal transformat pels pèls i que les dues dianes locals s'hagin produït en els primers vint minuts sintetitza els mals en defensa i en atac ventilats pel Barça a Orriols.

Primer rival de Primera a la Copa i nova alineació insòlita de Valverde, amb debut de Jeison Murillo i dos defenses del B, Chumi i Miranda, com a titulars. Per als sorpresos, fa un any, a Vigo, en la mateixa fase de la competició, el trident atacant de Valverde el van integrar Denis Suárez, Aleix Vidal i José Arnaiz, que va marcar; els dos últims ja no són al Barça i el gallec pot certificar el seu adéu la setmana que ve. Aquesta vegada, les proves eren al darrere, i la candidesa blaugrana en la defensa de la pilota parada, accentuada per l'escassa conjunció de la reraguarda, s'ha fet palesa davant un conjunt eficaç en l'estratègia com el de Paco López. En la primera acció de perill granota, el central Erick Cabaco s'ha elevat a càmera lenta per rematar sense oposició una falta lateral executada per l'exblaugrana Rubén Rochina (4'). A pocs quilòmetres d'Alboraia, es feia avinent el vell adagi de la sang i l'orxata en veure un equip blaugrana irreconeixible, i no només pel ditxós groc baieta de l'equipació utilitzada. Fred i dominat, el Barça ha vist com Boateng ha perdonat davant Cillessen (11') després d'una cursa de Coke en què ha superat Miranda amb una facilitat abassegadora. Els visitants eren incapaços de trenar quatre passades seguides, no s'apropaven a camp contrari i Coutinho, avui titular, s'havia de dedicar més a frenar els rivals amb faltes que a liderar l'atac del seu equip.

I els valencians, que sempre han sabut incomodar el Barça, han ampliat la diferència mercès a una assistència de Boateng definida per l'exmadridista Borja Mayoral (18') davant uns tremolosos Murillo i Chumi, creuant la pilota a la dreta de Cillessen. Només després de rebre dues plantofades ha revifat l'onze de Valverde, que ha volgut explotar la velocitat de Dembélé i Malcom. El brasiler ha desaprofitat la primera ocasió clara del seu equip (19') quan, sol davant Aitor Fernández, llançat en cursa, ha rematat ras i fluix. Sense davanter centre, cap dels atacants barcelonistes ha sabut concretar les opcions que ha tingut per endolcir una menja de difícil digestió per al culer. Ni les aventures en solitari de Dembélé (19' i 21'), ni les fuetades de l'abnegat Carles Aleñà des de fora l'àrea (23'), ni l'enèssima repetició de l'arquetípica acció de retall cap a l'interior i rosca de Coutinho s'han traduït en un gol que alleugés la coïssor. Els locals han arribat a tenir alguna opció per obrir encara més la ferida, com una rematada a sobrebot de Borja Mayoral dins l'àrea (42'), després d'una altra pilota aèria guanyada per Cabaco. Ha estat il·lustrativa una falta que ha motivat l'amonestació per a Chumi (43'): Boateng ha controlat una pilota d'esquena a porteria i sense deixar-la caure i, tot i així, ha aconseguit traçar una sotana que ha obligat el gallec a aturar el ghanès amb mètodes rugbístics.

Si bé la fallada blaugrana del primer temps ha estat multiorgànica, Valverde ha assenyalat un nerviós i tou Miranda substituint-lo al descans per Sergi Roberto. Però el reusenc, de lateral esquerre, no podia evitar que els seus companys del mig camp regalessin pilotes als llevantinistes: Borja Mayoral, amb una rematada rasa i col·locada, ha donat feina a Cillessen (52') després d'una recuperació. El Txingurri, però, ha preferit eliminar la presència de jugadors del filial a la gespa canviant Chumi per Lenglet (57'). El resultat dels moviments no ha tingut comparació amb el del primer canvi de Paco López: el Comandante Morales, dos minuts després d'entrar al camp en el lloc de Boateng (62'), ha rebut una passada filtrada i ha encarat Cillessen, però ha rematat alt. Només Dembélé alimentava certes esperances amb els seus esprints, però li sobrava sovint un últim retall abans de rematar, com en una llambregada en el minut 72.

El sentiment dominant era la frustració de veure's amb dos gols en contra en el marcador però, al mateix temps, ser incapaç de crear perill. Fins que un jugador que no està clar que disputi la tornada, Denis Suárez, que havia entrat en el lloc de Malcom, ha forçat un innecessari penal de Coke en forma de traveta en una acció individual. Coutinho ha executat malament la pena màxima, centrada, però igualment ha aconseguit batre Aitor Fernández (85'). L'ex del Liverpool no ha festejat el gol, possiblement conscient que, malgrat que havia contribuït a dissipar una mica la boira, l'actuació personal i col·lectiva a València no donava per a festes. Al Camp Nou tocarà remuntada. Amb altres protagonistes?

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut