Pla conjunt del primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, i del regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, atenent els mitjans el 16 de…
Pla conjunt del primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, i del regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, atenent els mitjans el 16 de maig del 2017 (horitzontal)

El Banc Europeu d'Inversions donarà un crèdit de 125 MEUR a l'Ajuntament de Barcelona per construir habitatge públic

ACN Barcelona.-El Banc Europeu d'Inversions (BEI) ha aprovat un crèdit de 125 MEUR perquè l'Ajuntament de Barcelona construeixi 2.198 habitatges de lloguer públic. Això suposa la meitat del finançament d'aquestes 23 promocions, que estan repartides per tota la ciutat i que suposen una quarta part dels 8.800 pisos que el govern municipal s'ha compromès a construir abans del 2025. Amb aquest crèdit, l'Ajuntament estima que s'estalviarà 45 MEUR en interessos si s'hagués optat per finançament a través de bancs convencionals. El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha considerat aquest notícia un "aval" i una mostra de "confiança" en les polítiques socials de l'executiu d'Ada Colau.

L'operació de crèdit autoritzada pel Banc Europeu d'Inversions cobreix el 50% del pressupost que l'Ajuntament destinarà a construir 23 promocions de pisos, 2.198 habitatges. L'altra meitat es finançarà a través d'aportacions de capital del consistori (el 31%) i a través d'altres entitats financeres, tant públiques com privades (l'altre 19%). El fet que la meitat del finançament provingui del BEI suposarà un estalvi en interessos d'uns 45 milions. Pisarello ha remarcat que mai el Banc Europeu d'Inversions havia atorgat un crèdit d'aquesta magnitud a Espanya en aquesta matèria, i és una "prova", al seu parer, que hi ha "confiança" en el que està fent el govern de la ciutat. "És un aval per a Barcelona i per a les polítiques d'habitatge de l'Ajuntament, que tenen una clara orientació social i de sostenibilitat energètica", ha reblat. També ha reivindicat que l'Ajuntament està assumint compromisos en matèria d'habitatge quan és l'Estat i la Generalitat els que tenen les competències. Alhora, la participació del BEI en aquesta operació, diu el consistori, suplanta la inexistència d'una banca pública a la qual recórrer, ni a Catalunya ni a l'estat espanyol, ja que ni l'Institut Català de Finances ni l'Institut Oficial de Crèdit tenen entre les seves línies d'actuació donar crèdits per a la promoció d'habitatge públic de lloguer. Caldrà que el ple de l'Ajuntament validi aquesta operació de crèdit i està previst que es pugui fer en el del mes de juny. La signatura es produiria abans de l'estiu. El BEI només finança projectes amb vocació social. Els pisos en qüestió es destinaran a persones grans i a famílies que tenen dificultats per disposar d'un habitatge a preu de mercat. Totes elles pagaran en funció els seus ingressos. Un altre criteri que s'ha tingut en compte és el de la qualitat ambiental dels edificis i dels habitatges. La ubicació de les 23 promocions està ja decidida. Algunes es troben actualment en fase de redacció del projecte, altres en fase de concurs i unes altres pendents d'iniciar la fase de concurs. Pisarello també ha destacat que aquest crèdit reforça l'aposta de l'Ajuntament per dependre menys de la banca convencional.

Anar al contingut