La seu del Banc d'Espanya a Madrid (Europa Press)

El Banc d'Espanya subvenciona l'allotjament turístic de les vacances dels seus empleats

Una investigació destapa un privilegi que prové de l'època franquista i que beneficia uns 3.000 funcionaris

El Banc d'Espanya subvenciona part de les vacances dels seus directius i treballadors i les seves famílies a llocs idíl·lics com el complex on es troba el castell de Roda de Berà o en diversos hotels i apartaments turístics, segons ha desvelat ElDiario.es i ha confirmat a TV3 el mateix banc.

Es tracta d'un benefici històric que afecta unes 3.000 persones, establert en ple franquisme, quan el Banc d'Espanya va ser nacionalitzat, l'any 1962, i que avui en dia continua totalment vigent amb un reglament de l'any 1979. Això suposa uns 4 milions i mig d'euros anuals en subvencions per a les vacances dels empleats, que sumat als elevats ingressos que ja reben aquests funcionaris públics -entre 67.000 i 160.000 euros l'any- ha aixecat polseguera, tenint en compte que el Banc d'Espanya defensa habitualment l'austeritat de salaris i de la despesa pública.

El castell de Roda de Berà, a primera línia de mar (CCMA)

Un castell a primera línia de mar

El castell de Roda de Berà és una d'aquestes "residències d'empleats" propietat de l'organisme públic. De fet, és com un hotel de luxe a primera línia de mar i compta amb diverses instal·lacions esportives, com un minigolf, un frontó o zones de jocs per a nens.

Segons les investigacions, les despeses d'aquesta residència o de la que hi ha a Cercedilla, a la serra madrilenya de Guadarrama, no són menors i superen els 4 milions d'euros anuals en gestió i explotació, això més les tasques de manteniment, reformes o renovacions, que en els últims 4 anys s'han traduït en 2 milions d'euros més.

A més, hi ha els acords que el banc ha firmat amb sis agències de viatges i que permet que els treballadors tinguin accés a una reducció d'aproximadament el 50% respecte a la tarifa habitual.

Totes aquestes despeses estan pagades amb diners públics.


La versió del Banc d'Espanya

Segons el regulador, alguns d'aquests beneficis estan vigents des del 1979. Asseguren que els han intentat modificar sota el mandat del governador Pablo Hernández de Cos, però que els sindicats s'hi oposen frontalment. A més, el Banc també diu que els tribunals donarien la raó als treballadors si el cas arribés a judici.

L'actual governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos (Miquel Vera/ACN)

Insisteixen que l'accés a les residències de vacances com la de Roda de Berà no és per a tots els empleats, sinó per als càrrecs menys remunerats i que, avui en dia, "s'utilitzen com a centres de formació i per a reunions de feina". La investigació d'ElDiario.es, però, ha comprovat que aquesta no és, ni de bon tros, la seva principal funció.

El Banc d'Espanya ha volgut aclarir que, en tot cas, aquests beneficis són pagaments en espècies que tributen a Hisenda.

ARXIVAT A:
Banca
Anar al contingut