La façana del Banc d'Espanya a Madrid (EFE/Chema Moya)
La façana del Banc d'Espanya a Madrid (EFE/Chema Moya)

El Banc d'Espanya empitjora les previsions i calcula que el PIB caurà un 10% o 12%

"L'elevada incertesa" pels rebrots de coronavirus fa que la recuperació del PIB per al 2021 se situï entre el 7,3% i el 4,1%, per sota del 9% previst al juny

RedaccióActualitzat

L'economia espanyola tancarà aquest any amb una caiguda entre el 10,5% i el 12,6%, i el 2021 no es recuperarà tan ràpid com es preveia, segons les previsions publicades aquest dimecres pel Banc d'Espanya.

Les dades recollides mostren un alentiment del creixement econòmic a partir del mes de juliol a causa de la pèssima campanya turística que s'ha viscut aquest estiu.

Les previsions per al 2021 empitjoren per culpa de "l'elevada incertesa" derivada dels rebrots de coronavirus. Segons el supervisor, l'any que ve el PIB creixerà entre un 7,3% i un 4,1%, depenent de l'evolució de la pandèmia, i el 2022 encara seguirà entre 2 i 6 punts per sota dels nivells previs a l'esclat del coronavirus, amb creixements entre l'1,9% i el 3,3%.

Les xifres estan substancialment per sota de les previsions del Banc d'Espanya del mes de juny, quan en l'escenari moderat es preveia un augment del PIB per al 2021 del 9,1%.

 

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha assegurat que la recuperació "depèn crucialment del manteniment dels estímuls" i que els números de l'impacte econòmic de la pandèmia a Espanya "són pitjors que els de l'Eurozona". A més, ha demanat "no tenir por" d'allargar els ERTO, tot i que aposta perquè siguin més "focalitzats".

 

Entre els elements positius que veu el Banc d'Espanya hi ha l'aprovació del fons de recuperació per la Covid-19 de la Unió Europea. Al seu parer, s'han d'utilitzar "de forma ràpida", però ha avisat que no seran suficients per si sols.

El supervisor no inclou l'efecte d'aquests diners en els pronòstics publicats aquest dimecres perquè encara se'n desconeixen els detalls, però considera que "els efectes macroeconòmics del programa podrien arribar a ser potencialment rellevants".

El Banc d'Espanya també admet que "no es poden descartar, en els propers trimestres, que es materialitzin desenvolupaments epidemiològics més desfavorables que els considerats", cosa que comportaria unes xifres pitjors.

Edifici del Banc d'Espanya a la plaça de Catalunya
Edifici del Banc d'Espanya a la plaça de Catalunya


Atur al 20% fins al 2022

Segons les previsions, l'atur caurà entre un 11,9% i un 14,1% aquest any i repuntarà entre un 3,8% i un 7% i entre un 1,6% i un 2,7% els dos exercicis següents. Això comporta que la taxa d'atur aquest any estigui entre el 17,1% i el 18,6%, i que de cara al 2021 oscil·laria entre el 19,4% i el 22,1%. Al 2022 la forquilla baixaria entre el 18,2% i el 20,2%.

ARXIVAT A:
Coronavirus Banca
Anar al contingut