El govern espanyol recull diners de particulars i empreses per a la Covid-19
El Tresor ha obert un compte al Banc d'Espanya per a donacions

El Banc d'Espanya desaconsella limitar els lloguers tal com vol fer la Generalitat

L'informe del supervisor financer diu que els salaris han tornat a baixar i cal reformar ara les pensions o serà massa tard

Actualitzat

L'informe general del Banc d'Espanya s'ocupa pràcticament de tot -pensions, salaris, mercat laboral- i toca relativament poc el sistema financer, els bancs, tot i que sí que admet que el sector té un problema de reputació pel que anomena "pràctiques inapropiades".

L'entitat presidida per Pablo Hernández de Cos avisa també que el crèdit al consum s'ha disparat.

En el marc macroeconòmic, no dibuixa un escenari de crisi imminent; només parla de "lleugera desacceleració", després de cinc anys seguits de creixement.

 

 

Una recuperació que, constata, no s'ha traslladat als salaris. Segons les seves xifres, els salaris reals -un cop descomptada la inflació- van tornar a caure l'any passat, tot i les millores de sou dels funcionaris i de les pensions. Això no ajuda a reduir la desigualtat, més alta que als països de l'entorn.

Incrementar l'oferta de pisos

El Banc d'Espanya descriu també l'increment del cost de l'habitatge, sobretot el de lloguer, però desaconsella limitar-ne preus, com vol fer la Generalitat, perquè creu que reduirà l'oferta de pisos.

 

 

El supervisor financer considera que cal "millorar la seguretat jurídica" a fi i efecte que els propietaris posin més habitatges a l'abast del mercat de lloguer. També esmenta que els països on s'han controlat els preus, s'ha produït un deteriorament en el manteniment dels immobles.

I, com sempre en els últims anys, recomana reformar les pensions. Però amb un argument diferent, aquest cop.

Diu que ara és el moment de fer-ho perquè, més endavant, serà tard; la majoria de la població haurà envellit, i, com que habitualment voten més que els joves, frenarà qualsevol canvi.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut