La seu del Banc d'Espanya a Barcelona és l'únic lloc de Catalunya on es poden bescanviar pessetes per euros
La seu del Banc d'Espanya a Barcelona

El Banc d'Espanya demana que ni els salaris ni les pensions pugin amb l'IPC

També demana a les empreses que retallin beneficis; tot plegat, emmarcat en un pacte de rendes per no contribuir a l'espiral inflacionista

Jordina MolasActualitzat

La inflació galopant després de la pandèmia i l'inici de la guerra a Ucraïna han portat el Banc d'Espanya a demanar que aquest any ni les pensions ni els salaris pugin d'acord amb l'IPC.

En el seu informe anual, reclama que les pensions també formin part del pacte de rendes que ha de repartir l'augment de preus i costos entre famílies i empreses, a qui demana contenció en els beneficis. Considera que és una despesa que l'Estat no pot assumir i només s'ha de garantir que les pensions mínimes no perdin poder adquisitiu.

El Banc d'Espanya també alerta que la guerra endarrerirà la recuperació econòmica espanyola, a causa d'aquesta inflació en taxes històriques per l'encariment del preu de les matèries primeres i l'alimentació. Per això, en el seu informe anual alerta que els efectes de segona volta són un risc perquè un augment dels sous per no perdre poder adquisitiu provocaria nous augments de preus.

A banda de reclamar que els salaris no vagin lligats automàticament a l'IPC, també demanen que els pactes siguin plurianuals i s'acompanyin d'una moderació dels marges empresarials.


Les rendes baixes, les més afectades per la inflació

L'informe recull que, fins ara, els més afectats per aquesta pujada disparada dels preus han estat les famílies més pobres i les llars on el cap de família té més de 65 anys, perquè són els que tenen un cistell de la compra més lligat a productes bàsics, que són els que més s'han encarit. I calculen que això hauria fet que hagin suportat un punt més d'inflació que la resta de llars. 

En el terreny empresarial, les empreses que patiran més l'impacte de l'alça de preus se situen en el sector del transport i els metalls, i també les empreses més petites.

Davant d'aquesta situació, creu que es fa imprescindible que les ajudes públiques ajudin a contrarestar els efectes de la guerra en les famílies i empreses més vulnerables. I com que la recuperació econòmica és incompleta, demanen que aquestes mesures siguin temporals.

Els reptes de l'economia espanyola

El Banc d'Espanya insisteix que entre els reptes de l'economia espanyola hi ha la reducció de l'atur i la temporalitat. I veu urgent atacar les desigualtats, que s'han agreujat amb la pandèmia. Per això, proposa que s'ajustin les condicions per accedir a l'ingrés mínim vital i es redueixin les dificultats d'accés a la vivenda, que afecten sobretot els joves i les famílies amb rendes més baixes. Critica que algunes de les mesures incloses en el projecte de llei de la vivenda podrien tenir efectes adversos i hi troba a faltar més impuls al lloguer.

També demana una revisió de les polítiques públiques per anar reduint l'endeutament galopant fruit de la pandèmia i revisar els ingressos i les despeses de l'administració pública. I veu marge per augmentar els impostos al consum i els mediambientals, per damunt dels que graven les rendes.


Aprofitar bé els Next Generation

Pel que fa als fons europeus, el Banc d'Espanya reconeix que l'any passat van tenir menys impacte del previst. I davant del risc de no aprofitar-los bé, exigeix una bona selecció dels projectes i acompanyar-los de reformes.

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut