Pequín

El Banc Central xinès anuncia que augmentarà la flexibilitat del tipus de canvi del iuan

Anunci transcendent en l'escena econòmica mundial. La Xina ha anunciat la que pot ser la seva aportació més important a la recuperació econòmica: flexibilitzarà el iuan, la seva moneda, tal com demanava Occident, sobretot els Estats Units. Fins ara la tenia artificialment baixa, fet que afavoria les exportacions xineses al mercat internacional i compensava la caiguda de la demanada mundial.

Actualitzat
El Banc Central xinès ha anunciat un dels canvis més esperats en la seva política monetària: augmentarà la flexibilitat del tipus de canvi de la seva moneda, el iuan, que des de fa gairebé dos anys manté una paritat fixa amb el dòlar. La decisió arriba a una setmana de la cimera del G-20 a Toronto, on precisament aquest tema havia de ser un dels més espinosos que s'hi havia de tractar.

Es tracta d'una flexibilització gradual i, per tant, no s'ha de preveure una forta apreciació del iuan de manera immediata, però, amb tot, tant el Fons Monetari Internacional com la Comissió Europea ja han celebrat la decisió, que creuen que serà beneficiosa per a la recuperació econòmica. Però, sens dubte, és l'administració Obama la més satisfeta, perquè des de feia mesos acusava la Xina de mantenir artificialment devaluat el iuan per afavorir les seves exportacions en detriment de les nord-americanes.

De fet, el Departament del Tresor dels Estats Units havia d'haver fet públic un informe on s'havia de determinar si la Xina manipulava o no el valor de la seva moneda, però el seu número 1, Timothy Geithner, va optar per ajornar-ne la publicació un cop passada la cimera del G-20. Sembla que, al final, la seva paciència ha tingut els fruits esperats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut