Pujada sense precedents del tipus d'interès, que ja estan a l'1,25%

El BCE busca combatre la forta inflació que, a l'eurozona volta el 9% i avisa que hi haurà més pujades dels tipus

RedaccióActualitzat

Els tipus d'interès s'allunyen definitivament dels mínims històrics, i molt ràpid. Aquest dijous, el Banc Central Europeu ha decidit una pujada sense precedents en la seva història: de cop, 0,75 punts

D'aquesta manera, els tipus d'interès oficials a la zona euro passen a l'1,25%. I tornaran a pujar, segons ha avisat el BCE. Hi ha recorregut a l'alça perquè el que es vol és aplacar una inflació que és persistent, ho notem cada dia a peu de carrer.

Ho ha decidit el consell de govern del Banc Central Europeu, reunit aquest matí a Frankfurt. Aquesta decisió arriba després que, el juliol els deixés al 0,5%

La pujada dels tres quarts de punt situa el tipus d'interès per sobre de la barrera de l'1% i és la pujada més gran de la història d'aquest banc central.

Christine Lagarde durant la roda de premsa (Reuters/Wolfgang Rattay)

L'acció d'encarir el preu del diner respon a la necessitat de refredar l'economia i aconseguir així una caiguda del consum, que seria l'única via per fer caure la inflació. El problema és que això pot provocar una recessió, i potser fan tard.

A més, és més que probable que aquesta no sigui l'última pujada, ja que el Banc Central Europeu espera reunir-se novament a l'octubre i al desembre, per la qual cosa encara hi podria haver dos increments addicionals.

De fet, ja ho anticipa l'índex de referència de les hipoteques, l'euríbor, que ja cotitza gairebé a l'1,9%; i això vol dir hipoteques més cares d'aquí a finals d'any.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesBanc Central Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut