Reunió del consell de govern del BCE a Lituània (Reuters)
Vilnius

El Banc Central Europeu congela els tipus d'interès al 0% fins a mitjans del 2020

Mario Draghi explica la mesura arran de la "persistència de les incerteses" per les tensions comercials i geopolítiques

RedaccióActualitzat

El Banc Central Europeu (BCE) ha ajornat la pujada dels tipus d'interès almenys fins mitjans del 2020. És la segona vegada en un any que l'organisme decideix mantenir els tipus al 0%, encara que tenia previst començar a pujar el preu del diner a finals d'aquest any.

La decisió de mantenir els tipus d'interès en mínims històrics s'ha pres en una reunió excepcional del consell de govern del BCE, reunit a Vílnius, a Lituània, davant la perspectiva de l'empitjorament de la situació econòmica. La mesura significa que l'índex de referència de les hipoteques, l'euríbor, continuarà per sota o als voltants del zero per cent. L'objectiu és que l'inflació es situï per sota del 2% a mitjà termini. El president del BCE, Mario Draghi, ha justificat la mesura:

 

"L'extensió té en compte la persistència de les incerteses."

 

Mario Draghi, president del BCE (Reuters)


Draghi ha explicat que la política monetària del BCE està lluny de la normalització perquè els desafiaments externs tampoc són normals, en relació a les tensions comercials i geopolítiques, així com les vulnerabilitats d'algunes economies emergents. També ha advertit que l'orientació a futur sobre l'evolució dels tipus d'interès no implica necessàriament un moviment a l'alça de les taxes.


Les perspectives empitjoren  

Draghi ha revisat una dècima a l'alça les previsions de creixement (1,2%) i inflació (1,3%) per a la zona euro al 2019, tot i que ha retallat les expectatives d'expansió i la pujada dels preus per als dos anys següents. D'aquesta manera, les noves previsions del BCE auguren un ritme de creixement del PIB de la zona euro de l'1,4% el pròxim any, 2 dècimes per sota de la previsió del març, mentre que per al 2021 l'entitat anticipa una expansió de l'1,4%, enfront de l'anterior previsió de l1,5%.

 

Mesura global

La decisió del BCE de congelar els tipus d'interès uns mesos més, coincideix amb l'anunci de la Reserva Federal dels Estats Units, aquest dimarts, de baixar els tipus arran del conflicte comercial amb la Xina i Mèxic. Altres països, com Austràlia o l'Índia, s'estan movent en la mateixa direcció i han retallat els tipus aquesta mateixa setmana. El Japó podria fer el mateix aviat.

 

 

ARXIVAT A:
Banc Central Europeu
Anar al contingut