Frankfurt

El Banc Central Europeu apuja un quart de punt els tipus d'interès i els deixa a l'1,25%

El Banc Central Europeu ha anunciat una pujada del preu oficial del diner, decisió que suposa la fi d'una llarga temporada de gairebé tres anys, des del juliol del 2008, de tipus d'interès baixos. La pujada del petroli de les últimes setmanes ha disparat la inflació a la zona euro. Per això, el Banc Central ha decidit passar de l'actual 1% fins a l'1,25%, i s'ha convertit en la primera autoritat monetària que apuja els tipus des de l'inici de la crisi.

Actualitzat
El preu del diner va fer una escalada fins pràcticament la vigília de la crisi, quan va arribar al 4,25%. Després es van imposar les rebaixes fins a arribar a l'1%, que no s'havia tocat des del maig del 2009.

La decisió que acaba de prendre Jean-Claude Trichet és, per a molts, prematura i perjudica clarament els països més endeutats, com ara Espanya, ja que l'Estat, i també els particulars, hauran de pagar més interessos. Tampoc no ajudarà a reactivar el consum, i això pot alentir encara més la recuperació. Per a Alemanya, en canvi, és una bona notícia.

Trichet ja havia pràcticament avançat la notícia, que justifica per contenir les pressions inflacionistes, i les noves que vénen de Portugal, que ha demanat un rescat del seu sistema financer, no l'han fet canviar de parer.


El BCE deixa oberta l'opció de noves pujades dels tipus durant l'any

Jean-Claude Trichet ha afirmat que el BCE farà "el que consideri necessari per garantir l'estabilitat de preus", de manera que deixa oberta l'opció de futures pujades dels tipus d'interès després de l'anunciada avui. Tot i això, Trichet ha indicat que la pujada d'avui no és l'inici d'una "sèrie d'increments".

El president del BCE ha posat èmfasi que els tipus d'interès de la zona de l'euro han estat inalterats en un nivell històricament baix durant gairebé dos anys, des de maig de 2009 i ha afegit que "l'ajust de la política monetària actualment molt expansiva es justifica en vista dels riscos a l'alça per a l'estabilitat de preus que hem identificat en la nostra anàlisi econòmica". "La nostra decisió contribuirà a mantenir les expectatives d'inflació a la zona de l'euro fermament ancorades en línia amb el nostre objectiu de mantenir la taxa d'inflació per sota, però prop del 2% a mitjà termini".

Trichet ha assenyalat que la seva política monetària continua sent expansiva i que continua donant suport considerablement a l'activitat econòmica i la creació de llocs de treball.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut