Japó

El balanç de víctimes puja a 4.314 morts pel tsunami del Japó

El fred intens al nord-est del Japó dificulta les tasques de rescat dels supervivents a les zones devastades pel terratrèmol i el tsunami posterior, que, segons un últim balanç provisional, ha causat 4.314 morts, 2.282 ferits i 8.606 desapareguts. Hi ha pobles sencers esborrats del mapa i no se sap res dels seus habitants. Més de mig milió de persones han hagut de ser evacuades i s'allotgen en refugis que estan completament desbordats. El moviment sísmic i les onades gegants posteriors van destruir 85.000 cases. I més enllà de les zones directament tocades pel tsunami, 1.600.000 persones no tenen aigua corrent. A les dificultats del rescat s'hi han sumat ara el fred i la neu.

Actualitzat
Segons els meteoròlegs, els termòmetres baixaran aquesta nit fins als cinc graus sota zero a les províncies de Miyagi i Fukushima, que figuren entre les més devastades pel sisme de 9 graus de magnitud a l'escala Richter i el tsunami posterior.

Cinc dies després de tremolar la terra al Japó, els militars i els voluntaris locals i estrangers continuen buscant víctimes sota la runa, però cada vegada dediquen més personal i recursos a repartir ajuda i identificar les víctimes. Aquest és un procés complicat perquè molts cossos han quedat irreconeixibles i hi ha tan pocs forenses disponibles que alguns exàmens els fan policies locals que només compten amb fotografies aportades per les famílies i un llistat de noms dels desapareguts.

El ministre de Defensa nipó, Toshimi Kitazawa, després de la reunió d'emergència del govern ha anunciat que 10.000 reservistes han estat cridats a files per ajudar els soldats. La unitat de reemplaçament es desplegarà per primera vegada des de la fundació el 1954 de les Forces d'Autodefensa, com es coneix l'exèrcit al Japó després de la derrota a la Segona Guerra Mundial.

A les zones afectades pel tsunami, unes 100.000 persones ja han pogut tornar a casa, però gairebé mig milió continuen vivint en refugis a l'espera de ser allotjats en 33.000 habitatges prefabricats que s'estan habilitant en espais nets de les restes de la catàstrofe. La lenta tornada a la normalitat s'ha confirmat amb la reobertura de diverses llotges a la província d'Aomori, que ha permès reprendre la feina als pescadors i alleujar l'escassetat d'aliments frescos.

Les autoritats racionen la gasolina i donen prioritat als vehicles que transporten material d'emergència i camions de bombers, militars i policies que es dirigeixen a les zones afectades plens de provisions. També hi ha encara interrupcions intermitents del subministrament elèctric.

Acabada l'evacuació a 20 km de la central de Fukushima

A la regió de la central nuclear de Fukushima, on encara continua la màxima alerta, aquest dimecres s'han acabat d'evacuar les prop de 200.000 persones que vivien en un radi de 20 quilòmetres de la central. Molts dels evacuats estan confosos i es lamenten que la informació sigui molt complexa, cosa que els dificulta prendre decisions.

Alguns funcionaris, personal d'equips d'emergència o policies s'han hagut de quedar a la zona de protecció inferior a 20 quilòmetres. Cada dia són sotmesos a controls per determinar si estan contaminats. Les autoritats han informat que els nivells de radiació, aquest migdia, tot i que són alts, no implicaven un risc important, fins i tot a les zones pròximes a la central, on en moments puntuals hi ha hagut emanacions d'alt risc.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut