La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en anunciar el resultat de la consulta entre la militància
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en anunciar el resultat de la consulta entre la militància

El 94,6% de la militància d'ERC rebutja investir Sánchez sense una taula de negociació

La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, emplaça el PSOE a "moure fitxa" i constituir una mesa de diàleg per desbloquejar la investidura

Actualitzat

Els militants d'Esquerra han rebutjat per àmplia majoria investir Pedro Sánchez en les circumstàncies actuals, és a dir, sense una mesa de negociació. Un 94,6% dels militants ha votat Sí en la consulta dels republicans i un 5,4% ha votat No.

La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha anunciat aquest dilluns els resultats de la consulta telemàtica entre la militància del partit i ha assenyalat que el resultat "força el PSOE a negociar":

"La militància d'Esquerra Republicana diu no a la investidura de Pedro Sánchez en les condicions actuals i diu sí a una mesa de negociació entre Catalunya i l'Estat"

Vilalta ha assenyalat la constitució d'una mesa de diàleg "entre iguals, sense condicions, amb un calendari prefixat i amb unes garanties de compliments" com la proposta "de mínims" que pot desbloquejar la investidura:

"Ara ja està en mans del PSOE: si alguna cosa vol dels republicans, haurà de moure fitxa"

A la consulta hi han votat 5.953 de les 8.500 persones amb dret a vot, és a dir, al voltant d'un 70%.

"Som més forts que mai per forçar l'Estat a seure a negociar. I aquest és el missatge que ha enviat la militància d'ERC al PSOE i a Unides Podem"

 

 

Dues setmanes de negociacions des del 10N

Esquerra va anunciar la setmana passada una consulta a les bases sobre la investidura de Sánchez. Els resultats electorals del 10 de novembre van col·locar els 13 diputats republicans en una posició clau perquè tiri endavant l'acord entre el PSOE i Unides Podem per a la investidura.

Des de la nit electoral, republicans i socialistes s'han reunit en dues ocasions. La primera va acabar sense acord, però amb el compromís de continuar dialogant i la segona, mantinguda de manera més discreta, van acordar sis noms per a una taula negociadora.

Aquest cap de setmana, ERC i PSOE s'han enviat diversos missatges a través de la premsa. Dissabte els republicans condicionaven la investidura de Sánchez a una taula de negociació entre governs i, l'endemà, reclamaven "validar a les urnes" el que pacti una mesa de diàleg entre governs.

Per la seva banda, els socialistes han avisat aquest dilluns que estan disposats a parlar de taula de partits, però no d'una taula entre el govern espanyol i el català.
 

Junts x Cat vol un relator

Junts per Catalunya també planteja com a condició indispensable per facilitar la investidura de Sánchez que hi hagi un diàleg entre governs. Però, a diferència d'Esquerra, el volen amb un mediador internacional, segons va insistir la diputada i portaveu de JxCat, Laura Borràs.

"Les solucions passaran per mostrar respecte al què voten els catalans. Però en aquest diàleg sense condicions també ens sembla imprescindible la figura d'un mediador interncional."

A més reclamen que el PSOE vegi en les figures de Puigdemont i Junqueras dos interlocutors vàlids per a aquest diàleg. Junts per Catalunya, amb qui el PSOE no ha contactat, espera gestos tangibles de Sánchez, que va trencar la relació oberta a Pedralbes quan va aparèixer la figura del relator.
 

 

Laura Borràs, diputada portaveu de JuntsxCat al Congrés

 

ARXIVAT A:
ERCInvestiduraPedro SánchezEleccions generals 2019-10N
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut