Figueres

El 90% de l'incendi de l'Alt Empordà ja està sota control i només en queda un front obert a Boadella

El 90% de l'incendi de l'Alt Empordà ja està sota control. Els bombers confien donar-lo per controlat aquest mateix dijous. Només en queda un front per apagar, al sud del pantà de Boadella.

RedaccióActualitzat
El 90% de l'incendi de l'Alt Empordà ja està sota control. Els bombers, però, encara lluiten per apagar-ne un focus al sud del pantà de Boadella, que es resisteix a l'extinció. Uns 450 efectius han estat treballant a la zona, també durant la nit, i a primera hora s'hi han incorporat els mitjans aeris.

Tot fa pensar que al llarg d'aquest divendres es podrà donar l'incendi per totalment controlat. Els bombers, però, són prudents perquè les elevades temperatures i la baixa humitat fan que hi pugui haver revifalles.

De fet, dijous, durant tot el dia, es van anar revifant diversos punts calents, que es van poder apagar de seguida. Per això, durant la nit els efectius han remullat la superfície afectada, sobretot la zona situada al sud del pantà de Boadella. Una zona difícil d'accedir on el foc ha cremat de forma molt disseminada.

Conèixer els danys

En paral·lel, una delegació de representants de la Generalitat, la Diputació i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà s'han començat a reunir amb alcaldes i veïns per avaluar l'abast de les destrosses.

L'objectiu és determinar els efectes que han tingut el foc, conèixer les preocupacions de cada municipi i ajudar en les gestions amb les companyies d'assegurances. El responsable del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha reconegut que caldria treballar perquè els boscos estiguessin més nets.

Els alcaldes dels 17 municipis afectats per l'incendi també es reuniran aquest divendres amb la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, per presentar un document d'avaluació dels danys. Un dels municipis més afectats, Boadella i les Escaules, ha demanat que les ajudes els arribin com més aviat millor.

En total, s'han cremat entre 9.000 i 11.000 hectàrees, tot i que la zona afectada és de 13.963 hectàrees, segons l'últim balanç, i la major part és terreny agrícola, amb vinyes, oliveres i cirerers. El foc també ha afectat camps on hi havia farratge, masies, granges i pallers.

Un dels ferits hospitalitzats està greu, amb el 75% de cremades al cos

Sis dels 13 ferits per l'incendi continuen hospitalitzats i un d'ells està greu, amb cremades al 75% del cos. Tres més que estaven ingressats a l'hospital Vall d'Hebron evolucionen favorablement.

Els dos internats a l'hospital Josep Trueta de la capital gironina per politraumatismes, familiars del pare i filla que van morir diumenge en el foc que va cremar a Portbou, han abandonat la Unitat de Cures Intensives i es troben ja a planta.

Les primeres conclusions

Quatre dies després ja se'n comença a fer balanç i a extreure'n les primeres conclusions. Tot va començar en un pàrquing del Pertús, on una burilla de cigarreta va encendre unes herbes i el foc es va estendre pertot arreu.

El jutjat d'instrucció número 6 de Figueres ha obert les diligències per investigar l'incendi de la Jonquera aixçi com el de Portbou. Tot i no ser intencionats, podrien ser castigats amb una pena de fins a deu anys de presó, quan atempten contra la vida, la màxima que preveu el Codi Penal. El conseller d'Interior, Felip Puig, ja va assegurar: "Farem tots els possibles per trobar els responsables". Fins i tot, s'invetigarà genèticament, la punta de cigarreta que va provocar el foc. L'objectiu: trobar qui la va llençar.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut