Xeringa a terra
Les drogues injectables estan associades a alters trastorns psiquiàtrics

El 87% de les dones addictes a drogues injectades tenen altres trastorns psiquiàtrics

Dirigit des de Catalunya, l'estudi abasta sis països europeus

Xavier DuranActualitzat

El 87% de les dones consumidores de drogues per via injectada a Europa pateixen, com a mínim, una altra patologia psiquiàtrica associada; és el que s'anomena comorbiditat o patologia dual. Són dades del primer estudi d'aquest tipus a Europa, que abasta sis països. L'han dirigit investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD).

Per fer l'estudi, publicat a la revista "Archives of Women's Mental Health", els investigadors van analitzar dades de 226 dones consumidores de drogues, amb una mitjana d'edat de 33,4 anys i més de 12 anys d'addicció. Més del 70% havien consumit opioides (heroïna, metadona o morfina) de forma habitual en els 6 mesos anteriors a l'estudi, i la resta, drogues estimulants com la cocaïna, l'èxtasi, l'efedrona o la mefedrona.

El trastorn més habitual és la depressió, que pateixen el 76% de les dones que han participat en l'estudi. A continuació se situen l'ansietat, amb el 54%, i l'estrès posttraumàtic, amb el 52%. El risc de patir aquest segon era el doble si hi havia violència de parella, cosa que afecta set de cada deu dones participants en l'estudi.

Detectar la violència de gènere

L'estudi també ha permès esbrinar que les dones addictes a drogues tenen tres vegades més trastorns psiquiàtrics en comparació amb les dones de la població general. També hi ha diferències de gènere. En relació amb els homes, presenten més trastorns de personalitat límit i consumeixen menys tipus de drogues. Els homes, en canvi, pateixen més trastorns de personalitat antisocial i consumeixen més drogues diferents.

Tot això ha de ser tingut en compte pels centres de tractament, com afirma la coordinadora de l'estudi, Marta Torrens, cap del Grup de Recerca en Addiccions de l'IMIM i directora del Procés d'Addiccions de l'INAD:

"Els centres de tractament han de tenir molt present que les dones que s'hi dirigeixen tenen un risc més gran de patir més patologia mental sobreafegida, més comorbiditat psiquiàtrica. També cal detectar la violència de gènere, perquè és molt freqüent en aquestes dones i és un fenomen que es retroalimenta."

No es van trobar diferències significatives en els resultats en funció de la droga consumida. Però sí que es va observar que les dones que rebien tractament per deixar l'addicció presentaven més comorbiditats. En canvi, les que es dirigien a centres de reducció de dany, on poden consumir de forma segura, en presentaven menys.

Més risc si es comparteixen xeringues

Per a les dones que compartien xeringues hi havia tres vegades més risc de patologia dual que per a la resta. Segons els autors, en els casos de patologia psiquiàtrica associada, hi ha un risc més gran de tenir malalties infeccioses, perquè es comparteix de manera més habitual el material d'injecció.

El treball, que ha comptat amb la participació de centres de recerca d'Àustria, Itàlia, Anglaterra, Escòcia i Polònia, ha estat premiat com una de les millors investigacions fetes en el camp de les drogues il·legals per l'European Monitoring Centre for Drugs an Drug Addiction.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutDroguesViolència masclista
Anar al contingut