Pla general dels representants de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya amb alguns dels protagonistes del de Tona. Imatge de l'1 de de…
Pla general dels representants de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya amb alguns dels protagonistes del de Tona. Imatge de l'1 de desembre del 2021. (Horitzontal)

El 70% dels pessebres vivents federats de Catalunya recuperen l'activitat després d'un any d'aturada per la covid-19

ACN Tona.-"És un any d'innovacions, però tornem amb plena forma". La presidenta de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, Àngels Serentill, s'ha referit així a la nova temporada, que engega aquesta setmana a Cànoves i Samalús (Vallès Oriental). La Federació agrupa 49 del centenar de pessebres vivents que es fan al país, i d'aquests, 36 recuperaran l'activitat. Ho faran amb mesures de seguretat com la mascareta, la distància social i el gel hidroalcohòlic, però alguns han decidit aprofitar el context covid per aplicar canvis substancials. És el cas del pessebre de Tona que, per primer cop en el seu mig segle d'història, es representarà de dia en lloc de fer-se de nit. Aquest dimecres es posen a la venda més de 30.000 entrades a Internet.

El pessebre vivent de Tona mobilitza més de 200 persones, entre col¿laboradors i protagonistes. Atreu milers de visitants i, tot i fer-se a l'aire lliure, el coronavirus dificulta mantenir el seu format tradicional -amb grups de centenars de visitants-. Per aquest motiu, l'organització ha decidit fer un canvi i, en aquesta edició, es durà a terme al matí, d'onze a una. D'aquesta manera, dins de l'horari, els visitants podran accedir al recinte, ubicat al parc del castell, a mesura que vagin arribant. El cas del pessebre de Tona, que enguany compleix 50 anys, és un exemple de les modificacions que han hagut de fer els pessebres vivents per adaptar-se al context provocat per la covid-19. El 70% dels pessebres federats recuperaran l'activitat i només per a un 30% ha estat impossible degut al context. "Han decidit fer un 'stand by' per temes tècnics i de logística", ha explicat Àngels Serentill, presidenta de la Federació. Mesures covid Tots els pessebres vivents aplicaran mesures des seguretat per reduir el risc de contagi. Així, es recomanarà sempre l'ús de la mascareta -encara que el pessebre es faci en recintes oberts-, la distància social, o l'ús de gel hidroalcohòlic. A banda, es recomana preveure l'assistència i reservar entrada -encara que no sigui de pagament- a través d'Internet. De fet, aquest dimecres es posen a la venda més de 30.000 entrades. Sense pessebres vivents no hi ha Nadal Per culpa del coronavirus, l'any passat es van suspendre pràcticament tots els pessebres vivents i, dels federats, només se'n van mantenir dos, els de Maçanet de la Selva i el de Sant Feliu de Llobregat. Ara, Serentill assegura que es torna "amb plena forma."Segons la presidenta de la Federació, "sense pessebres vivents no hi ha Nadal" i ha subratllat la importància d'aquesta tradició, que se sol fer en enclavaments emblemàtics i singulars, i sempre amb gent voluntària.

Anar al contingut