Pla obert de la presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, i el vicepresident Xavier Montoliu presentant els resultats d'una enquesta, el 8 de setem…
Pla obert de la presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, i el vicepresident Xavier Montoliu presentant els resultats d'una enquesta, el 8 de setembre del 2020 (horitzontal)

El 70% de les empreses enquestades per la FEGP han tancat o reduït l'activitat arran de la crisi de la covid-19

Actualitzat

ACN Vilanova i la Geltrú.-El 70% de les empreses consultades a l'última enquesta de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) asseguren que han hagut de tancar o reduir l'activitat arran de la crisi econòmica derivada de la covid-19. És una de les dades principals presentades aquest dimarts per la patronal penedesenca, que ha fet públics els resultats d'un sondeig fet a finals de juliol al conjunt de les tres comarques. L'enquesta també constata que el 20% de les empreses consultades han reinventat els seus productes i serveis. Al mateix temps, el sondeig recull tres reclams principals per part de l'empresariat: una reforma fiscal, que s'allarguin els ERTOs i que es redueixi la pressió fiscal. La FEGP s'ha compromès a traslladar-ho a les administracions.

La patronal penedesenca contraposa els resultats obtinguts aquest estiu amb les dades d'una enquesta similar feta a finals de març, en ple estat d'alarma. En aquell moment, un 50% dels 188 enquestats van manifestar haver hagut de tancar o reduir l'activitat, xifra que ara s'incrementa fins el 70% entre els 121 empresaris que han respost el nou sondeig. Si bé el sondeig es va distribuir a més d'un miler de companyies, finalment hi van participar poc més del 10%.Consultades per la previsió de caiguda de facturació, al mes de març el 85,10% de les empreses que van contestar augurava "pèrdues significatives", mentre que actualment són el 70% dels empresaris els que vaticinen un descens considerable dels seus ingressos.Finalment, respecte les mesures adoptades arran de l'esclat de la pandèmia, un 40,5% de les companyies enquestades afirma tenir implantat el teletreball -una xifra 11,2 punts superior al març-. D'altra banda, els ERTOs han passat d'estar en vigor a un 37,8% de les empreses consultades al març a estar-ho en un 26,4% de les preguntades aquest juliol passat.Per sectors, la FEGP constata que la crisi de la covid-19 ha tingut un impacte "molt fort" al turisme, amb una situació que defineix com a "dramàtica". En canvi, l'escenari es percep "menys dolent" en el cas de la indústria, mentre els serveis "se'n surten força bé". En aquest sentit, la presidenta de la patronal, Neus Lloveras, ha reclamat a la Generalitat i els Ajuntaments que defineixin plans sectorials. "No serveix el 'café para todos'", ha sintetitzat.Pel que fa a les necessitats reclamades per l'empresariat, Lloveras ha destacat que tots els enquestats asseguren que les ajudes públiques "han estat insuficients" i també ha subratllat el consens per demanar una pròrroga dels ERTOs, que es revisi la reforma laboral per regular mesures com el teletreball, i que es redueixi la pressió fiscal. "Que a ningú se li passi pel cap que, per donar més recursos a les empreses, es poden apujar els impostos", ha advertit Lloveras, assegurant que "això produiria un ensorrament definitiu del teixit econòmic del país".Lloveras ha dit que els resultats han confirmat la percepció que ja tenia la patronal de l'actual escenari empresarial al Garraf, l'Alt i el Baix Penedès, si bé s'ha mostrat "preocupada" per la situació i les perspectives de futur. La presidenta de la FEGP s'ha compromès a "fer bandera" de les necessitats expressades per l'empresariat i ha instat el Govern a impulsar un Pla Industrial per a Catalunya. "El nostre país no pot dependre tant del turisme", ha lamentat, tot demanant que s'aprofitin els fons europeus de recuperació per impulsar la indústria "i no destinar els recursos a absurditats, com ha passat altres vegades a la història".

Anar al contingut