Figueres

El 70% de les 14.000 hectàrees cremades a l'Empordà es regeneraran en pocs mesos de forma natural

El 70% de les 14.000 hectàrees cremades a l'Empordà es regeneraran en pocs mesos de forma natural. El naturalista Martí Boada diu a TV3 que la replantació és l'últim que cal fer als boscos calcinats.

TV3Actualitzat
Una setmana després de l'inici de l'incendi del foc de l'Alt Empordà que va calcinar gairebé 14.000 hectàrees, TV3 passeja pel paisatge arrasat amb el doctor en Ciències Ambientals Martí Boada.

Les imatges mostren un paisatge fantasmagòric, gairebé lunar, però Boada s'hi passeja amb un cert optimisme: el que li dóna saber que el 70% de les 14.000 hectàrees arrasades pel foc de l'Empordà corresponen a espècies que en pocs mesos es regeneraran de manera natural.

Estratègies contra el foc

Cada espècie té la seva manera de lluitar contra el foc. En el cas de l'alzina surera, Boada explica que l'arbre s'ha fet com un vestit de suro que li permet aguantar temperatures de molts graus sense que s'escalfi la saba. L'alzina, doncs, sembla morta, però és viva.

El mecanisme amb què el pi blanc lluita per no desaparèixer és diferent. Quan el foc arriba a la capçada, la pinya s'encén amb gran facilitat, explota i fa una sembra de pinyons, normalment en direcció contrària a la del foc. Així, amb un temps, neixen pins nous.

Aquests són dos exemples que, segons Boada, situen la replantació en l'últim lloc del que cal fer a partir d'ara en aquests boscos. El naturalista recomana fer la diagnosi i veure quines zones cal netejar d'arbres cremats i quines, com aquelles amb pendent, s'hauran de replantar.

Pel que fa a la política forestal global, Martí Boada demana una millor llei forestal que busqui un punt d'equilibri, una llei que no oblidi qui llença escombraries o cigarretes al bosc, la importància que pagesos i pastors no marxin del territori i que tingui en compte que el 80% dels boscos són de propietaris que -majoritàriament- diuen que mantenir-los és molt car en relació amb el profit que en treuen.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut