Chicago

El 70% de les dones amb un càncer de mama comú podrien evitar la quimioteràpia

És el resultat d'un estudi fet en dones amb càncer de mama en estadis inicials

RedaccióActualitzat

El 70% de les dones amb un càncer de mama comú, i que el tenen en un estadi inicial, poden saltar-se la quimioteràpia sense que això els perjudiqui, un cop se'ls ha extret el tumor.

Es tracta de l'esperançador escenari que s'ha plantejat a la reunió anual més important sobre càncer, la de la Societat Americana d'Oncologia Clínica, a Chicago. 

L'assaig clínic, que porta per títol TAILORx, s'ha publicat també a "New England Journal of Medicine" i, segons els seus resultats, permetria evitar-los la quimioteràpia i els seus efectes secundaris, amb excel·lents resultats a llarg termini.

Hi han col·laborat més de 10.000 dones que tenien un càncer de pit molt comú: el que no s'ha estès als nòduls limfàtics, respon a la teràpia hormonal i dona negatiu a un tipus de proteïna anomenada HER2.

A tota la mostra de l'estudi se li va practicar un test anomenat Oncotype DX que prediu el risc de recurrència del càncer en 10 anys. Aquest tipus de test calcula, a partir d'una mostra del tumor maligne, el nivell d'activitat de 21 gens que influeixen en la probabilitat que el càncer creixi, es propagui i respongui al tractament. Els resultats es plasmen en una escala de 0 a 100.

 



A les dones que els va sortir la probabilitat més baixa (de 0 a 10) se'ls va dir, com ja es fa, que es podien saltar la quimioteràpia i rebre només teràpia hormonal, un cop extret el tumor.

A les que tenien un risc alt de concurrència (de 26 a 100) se'ls va recomanar seguir els dos tractaments i a les de risc mitjà (11-25), que suposen el 70% de les dones amb aquest tipus de càncer, se les va dividir en dos grups.

A una part d'elles se'ls va assignar aleatòriament només teràpia hormonal. A l'altra, se'ls va tractar amb teràpia hormonal i quimioteràpia. L'estudi va trobar que els resultats eren pràcticament iguals en les dones de més de 50 anys, el 85% de la mostra.

L'excepció, les dones de menys de 50 anys

Amb tot, els investigadors han conclòs que la quimioteràpia és necessària, perquè ofereix alguns beneficis a les dones de 50 anys o menys amb una recurrència d'entre 16 i 25.

En aquesta franja d'edat, però amb un nivell de risc baix, també s'ha trobat que podrien saltar-se la quimioteràpia.

Millors decisions de tractament

Aquestes dades suposen, segons el doctor Larry Norton, expert en càncer del Memorial Sloan Kettering Cancer Center, que només als Estats Units "100.000 dones poden no haver de necessitar quimioteràpia".

Aquest centre va ajudar a organitzar fa més d'una dècada l'estudi que ha estat finançat pel govern nord-americà. El mateix Norton ha destacat que aquest ha estat "el descobriment més gran" presentat a la trobada.

L'estudi també revel·la que la informació genòmica és útil per prendre millors decisions de tractament en dones amb càncer de mama en estadis inicials. 

ARXIVAT A:
SalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut