El 40% d'infants d'entorns urbans amb alta contaminació tenen sobrepès o obesitat
Trànsit dens a una de les rondes de Barcelona
Barcelona

El 40% d'infants d'entorns urbans amb alta contaminació tenen sobrepès o obesitat

Un estudi fet a Sabadell mostra que el 40% d'infants que viuen en aquestes condicions tenen sobrepès o obesitat

Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Salut

La contaminació, el trànsit i el soroll de les ciutats poden incrementar el risc d'obesitat infantil. El 40% dels infants que viuen en entorns urbans amb aquestes característiques tenen sobrepès o obesitat, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), finançat per La Marató de TV3.

L'informe es basa en les dades de 2.213 nens i nenes d'entre 9 i 12 anys de Sabadell, entre l'octubre del 2017 i el gener del 2019 i s'ha publicat a la revista Environment International.

Els investigadors van analitzar diferents variables. D'una banda, la contaminació de l'aire, els espais verds, l'entorn construït, la densitat d'establiments d'alimentació no saludable, el trànsit rodat i el soroll que causa. De l'altra, l'índex de massa corporal, la circumferència de la cintura i el greix corporal, així com l'activitat física, el consum de begudes ensucrades i menjar ràpid, la durada del son o el benestar.

"Hem vist que a les àrees amb més contaminació, soroll i trànsit hi ha més sobrepès i obesitat, però no que individualment tingui més importància un factor que un altre", explica al 324.cat Jeroen de Bont, primer autor de l'estudi i investigador de l'ISGlobal i IDIAP Jordi Gol.

Els científics han comprovat que hi ha més incidència de l'obesitat infantil però no tenen clars els mecanismes. Una de les hipòtesis és que l'aire contaminat causi una alteració hormonal o una inflamació en les molècules que originen l'obesitat, segons estudis fets en ratolins. Una altra és el soroll que els impedeix dormir bé i això fa que augmentin les hormones de l'estrès, com el cortisol, relacionades amb el desenvolupament físic en la infantesa.

Una de les novetats de l'estudi és que ha analitzat diferents paràmetres alhora. Fins ara ja s'havia observat que més quantitat de locals d'alimentació no saludable al barri on es viu s'associava a més ingesta de calories i facilita que hi hagi problemes de pes.

Pocs estudis han avaluat fins ara si l'entorn urbà incidia en el risc d'obesitat infantil. Informes com aquest han de permetre, remarquen els investigadors, desenvolupar programes de prevenció de la salut a nivell comunitari.

De Bont defensa la "visió holística" que té l'estudi:

"S'ha de reduir la bretxa entre rics i pobres i no focalitzar-ho en un contaminant. Ja que canviem la ciutat, s'ha de pensar en tot. Reduir el soroll, el trànsit, tenir accés a aliments saludables i també transport públic i que els llocs siguin accessibles caminant, perquè es fomenta l'activitat física."

La influència de la pobresa

Sobre el condicionant que pot suposar l'estatus socioeconòmic de les famílies d'aquests menors, la investigadora de l'ISGlobal Martine Vrijheid, última autora de l'estudi, admet que té "un paper important encara no del tot clar".

L'informe ha evidenciat que els infants de zones amb menys nivell socioeconòmic i dels afores de les ciutats presenten nivells més elevats de sobrepès i obesitat, tot i estar exposats a menys soroll i contaminació i tenir més accés a zones verdes.

D'altra banda, no s'ha trobat cap evidència que l'entorn condicioni en el nivell d'activitat física, però els investigadors creuen que hi podria influir. "És difícil saber fins a quin punt la mateixa obesitat condiciona els comportaments relacionats amb el pes", explica Jeroen de Bont, primer autor de l'estudi i investigador de l'ISGlobal i IDIAP Jordi Gol.

ARXIVAT A:
Salut Menors Alimentació Urbanisme Recerca científica Pobresa
Anar al contingut