Madrid

El 40% dels espanyols consideren que la ciència aporta tants beneficis com perjudicis

El 40% dels espanyols consideren que la ciència comporta tants beneficis com perjudicis i, en tot cas, més perjudicis, tot i que el 45% hi veu més beneficis. Només per un 10% de la població la ciència és un dels tres temes de més interès, segons les dades d'una enquesta elaborada per la Fecyt, en col·laboració amb el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Actualitzat
La ministra d'Educació i Ciència, Mercedes Cabrera, s'ha mostrat preocupada davant els resultats de l'enquesta, que determina que un 33% dels entrevistats han igualat els beneficis i els perjudicis que comporta la ciència i que, fins i tot, un 7% de la població considera que la investigació implica més perjudicis que beneficis.

Tot i ser mínim aquest percentatge del 7% davant el 45% que opina que la ciència aporta més beneficis que perjudicis, la ministra Cabrera ha defensat la necessitat de transmetre a la societat les bondats de la investigació en una societat sostenible.

Segons les dades que ha presentat la ministra, l'esport és un dels tres temes de més interès per al 30% dels entrevistats, davant el 10% que situa la ciència en aquesta posició. En la llista de divuit temes, l'interès per la ciència ocupa el número 13.

Els científics, molt valorats

Malgrat l'interès moderat dels ciutadans per la ciència, la població sí que valora en gran mesura els científics, per darrere dels metges -els més reconeguts- i s'atorga "una alta credibilitat" a les institucions científiques, segons Cabrera.

Tot i que l'increment de la despesa en ciència i tecnologia no és una prioritat ciutadana, sí que hi ha una preferència clara -el 65% dels entrevistats- que la despesa destinada a la investigació no es redueixi.

La ministra ha recalcat l'esforç inversor en relació amb la política científica d'aquest govern, amb increments anuals del pressupost superiors al 25%.

La majoria dels espanyols també opinen que els mitjans de comunicació no cobreixen adequadament les necessitats informatives, i que les decisions en ciència haurien de deixar-se en mans dels investigadors.
Anar al contingut