Els bons hàbits també redueixen el risc de demència quan hi ha predisposició genètica
La dieta saludable redueix el risc de tenir càncer

El 40% dels càncers es poden evitar amb hàbits saludables

El 90% dels càncers de pulmó els causa el tabac, és el més evitable i que té la supervivència més baixa, el 14% en homes i el 21% en dones

Actualitzat

Aquest 2020 es diagnosticaran 37.200 casos nous a Catalunya, segons el Departament de Salut. L'envelliment de la població és un dels factors que està provocant un augment dels casos de càncer. 

Així, segons el Pla Director d'Oncologia, del Departament de Salut, es calcula que el 2025 hi haurà 39.000 nous casos de càncer al nostre país, uns 1.800 més respecte al 2020.

Un 57% dels homes i un 64% de les dones sobreviuen al càncer als 5 anys de ser diagnosticats, però, segons recorden els experts, gairebé la meitat dels càncers, en concret un 40%, es poden evitar.

 

Els bons hàbits, com evitar el tabac i l'alcohol, prendre el sol amb protecció,  una bona alimentació i evitar l'obesitat i el sedentarisme, ajuden a reduir l'aparició del càncer.

 L'Associació Espanyola contra el Cáncer considera que es podrien evitar 55.000 nous casos de càncer cada any a Espanya si no només s'adopten hàbits saludables, sinó que es promou i es conciencia de la importància dels programes de cribatge i detecció precoç.


 

Evitar el sedentarisme i fer exercici físic allunya el risc de desenvolupar un càncer
 


Càncer de pulmó, el més evitable

Un dels exemples més clars és el càncer de pulmó. El 90% dels casos estan provocats directament pel tabac. S'estima que aquest tipus de càncer es dispararà entre les dones, sobretot per l'augment de dones fumadores en les últimes dècades. En canvi, entre els homes, com que ha baixat el nombre de fumadors, també ho faran els casos de càncer de pulmó.

 Així, en els pròxims 5 anys es preveu que els càncers de pulmó augmentin un 28,5% en les dones i, per contra, que entre els homes baixi un 4,2%.

El més preocupant és que, sent un càncer evitable, té una de les taxes de supervivència més baixes: només un 14% dels homes se'n surten, i un 21% de les dones.

 

 

El de pulmó és l'únic càncer que es preveu que retrocedeixi entre els homes en els pròxims anys a Catalunya. 
 

Càncer en els homes

En general, els casos de càncer entre els homes pujaran un 3,4% el 2025 respecte al 2020. El més freqüent és el càncer de pròstata, amb un 20,9% dels diagnòstics, seguit dels tumors colorectals. de pulmó, de bufeta urinària i ronyó. Aquests tipus de càncer representen el 66% dels tumors que pateixen els homes.
 

Cendrer amb burilles (Pixabay)
Menys tabac, menys càncer de pulmó (Pixabay)
 


Càncer en les dones 

En dones, s'espera que, el 2025, els casos de càncer augmentin un 6,8% en les dones, més que entre els homes, respecte al 2020.

Actualment, el càncer de mama és el més freqüent, en el 28,6 % dels casos. Després segueixen els tumors de còlon i recte, de pulmó, de cos uterí i de limfoma no hodgkinià. Aquest tumors suposen gairebé el 60% dels que es detecten en dones.

En els pròxims 5 anys, s'espera un augment de tots aquests casos de càncer. Només en els de cos uterí i no hodgkin hi pot haver un lleuger retrocés. 
 

Supervivència

La supervivència als 5 anys del diagnòstic de càncer ha millorat entre un 3% i un 5% en la població catalana, dada observada a partir de la comparació dels períodes 2000-2004 i 2010-2014.

En homes, un 57% dels pacients diagnosticats de càncer sobreviuen a la malaltia als 5 anys. En aquest sentit, destaca l'elevada supervivència, d'un 92%, en pacients de càncer de pròstata, i, per contra, l'alta mortalitat per als diagnosticats de càncer de pulmó, amb una supervivència del 14%.

En dones, la supervivència al càncer és d'un 64%, un 7% més que en els homes. La supervivència per a les pacients diagnosticades de càncer de mama és del 89%, mentre que baixa fins al 21% per a les diagnosticades amb càncer de pulmó.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut