Les dones són el 13% dels Agents Rurals

El 40% de noves places a Mossos, Bombers i Agents Rurals seran per a dones

En aplicació del seu pla d'igualtat, Interior ja aplica aquesta mesura en la nova convocatòria de la policia catalana

TEMA:
Igualtat de gènere

El Departament d'Interior reservarà per a dones el 40% de les noves places que surtin a concurs en els Mossos d'Esquadra, els Bombers de la Generalitat i els Agents Rurals.

La mesura, anunciada pel conseller Joan Ignasi Elena, ja és efectiva i s'aplica per primera vegada en la convocatòria dels Mossos que s'ha obert aquest dimecres.

És de 840 places, per la qual cosa s'haurien d'incorporar a la policia catalana 336 noves agents.

Aquest any està previst que també es convoquin oposicions als Agents Rurals (100 places, 40 de les quals per a dones) i als Bombers de la Generalitat (240 places, 96 de les quals per a dones).

Les dones són el 2% de la plantilla dels Bombers de la Generalitat (Bombers de la Generalitat)

En anunciar aquesta reserva de places, Elena ha defensat que la paritat als cossos de seguretat i emergències és una qüestió de justícia que també es traduirà en una "major eficàcia".

A més, considera que és "imprescindible" per aconseguir que s'assemblin a la societat a la qual serveixen.

Ara per ara, les dones són el 21% dels Mossos, el 13% dels Agents Rurals i el 2% dels Bombers.

Elena ha estat acompanyat per la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha remarcat que augmentar la presència femenina als cossos de seguretat i emergències fa que les nenes i les dones tinguin "referents" en aquest àmbit.

"Els percentatges de presència importen. Si no tenim referents, o els que tenim són molt escassos, ens costa imaginar-nos en un lloc. I la presència també afecta les formes de fer d'una organització o institució i les polítiques que es desenvolupen."

Verge ha recordat que la paritat és una obligació establerta per la llei d'igualtat efectiva de dones i homes, aprovada pel Parlament el 2015 i per diversos tractats internacionals.

Ha explicat, també, que segons estudis interns de la Generalitat, sense accions positives la paritat no s'assoliria "fins a l'any 2144" en Mossos, Bombers i Agents Rurals; d'aquí més d'un segle, doncs.

L'entrada de més dones obligarà a resoldre mancances actuals en àmbits com la conciliació o la necessitat de disposar d'uniformes adequats.

Qüestions que formen part de les 158 accions concretes previstes en el pla d'igualtat del Departament d'Interior, que també es proposa combatre discriminacions com la bretxa salarial o la violència masclista.

I, més enllà d'assolir la paritat en el conjunt de la plantilla, aconseguir augmentar la presència de dones entre els alts comandaments.

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraBombersIgualtat de gènere
Anar al contingut