Pla de xoc contra la segregació escolar a l'educació obligatòria a Barcelona

El Consorci d'Educació presenta un pla amb reserva de places per als alumnes més vulnerables

Actualitzat

Barcelona té un dels nivells de segregació escolar més alts de Catalunya. Per resoldre aquesta distribució poc equitativa d'alumnes amb més necessitats econòmiques i socioculturals, s'haurien de canviar de centre, com a mínim, quatre de cada deu alumnes, segons un estudi del Síndic de Greuges.

El Consorci d'Educació ha presentat un pla de xoc per lluitar contra aquesta segregació de cara al curs que ve.

La situació actual és que centres que són a pocs metres de distància l'un de l'altre tenen grans diferències pel que fa a la composició social dels alumnes.

Passa a tots els districtes de Barcelona sense excepció i es dona quan a les escoles no s'hi reflecteix la diversitat de l'entorn on estan ubicades.

Per garantir una distribució més equilibrada, a partir del curs que ve es reservaran places per als alumnes més vulnerables a nivell social i econòmic.
 

 

Juntament amb Serveis Socials s'han detectat més d'un miler d'alumnes en aquesta situació, entre P3 i 1r d'ESO, que es repartiran en escoles públiques i concertades preassignades. Sempre amb el vistiplau de les famílies.

A més, l'administració assumirà el cost del menjador, extraescolars i altres despeses. Si pel motiu que sigui el centre té molts alumnes en aquestes condicions es podria fins i tot assumir el preu de la quota.

Ho explicava la vicepresidenta del Consorci d'Educació de Barcelona, Laia Ortiz:

"No només és aconsellar i acompanyar en el procés de matriculació sinó garantir uns drets fonamentals a les famílies que estan en situació de vulnerabilitat. Què vol dir? Qüestions tan fonamentals com la gratuïtat tan en els serveis de menjador, com en les activitats esportives o les activitats d'estiu."

Els alumnes que arribin a mig curs també es distribuiran de manera equitativa, i no en funció de les vacants que quedin, per evitar que els alumnes nouvinguts es concentrin en els mateixos centres. A més, al setembre la innovació s'haurà estès al 100% d'escoles i instituts públics.
 

Batxillerat de 3 anys

Una altra novetat educativa a Barcelona és l'estrena el curs vinent de Batxillerats de 3 anys i un nou model de Batxillerat pensat per a alumnes que volen accedir a cicles de grau superior.

Es tracta d'una prova pilot que busca reduir el 15% d'abandonament que hi ha en aquests estudis.

El batxillerat de tres anys s'oferirà a tres instituts, l'Infanta Isabel, el Ferran Tallada i el Balmes.

Per primer cop s'ofereix també a 11 instituts un batxillerat més professionalitzador, amb estades a empreses i un ensenyament més competencial.

El president del consorci d'Educació de Barcelona Josep González-Cambray resumia així el que estan buscant:

"Jo crec que ens ha de portar a què el batxillerat sigui un ensenyament on hi hagi molt menys abandonament, on els alumnes estiguin molt més orientats abans d'arribar-hi i també on el batxillerat sigui un itinerari per accedir als cicles formatius de grau superior."

A banda del batxillerat de tres anys, s'ampliarà el batxillerat artístic per l'increment en la demanda dels darrers cursos.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut