Madrid

El 2025 faltaran 25.000 metges a tot l'Estat, segons un estudi del Ministeri de Sanitat

L'any 2025 faltaran 25.000 metges a l'estat espanyol, segons el resultat d'un estudi que ha elaborat el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. Per solucionar-ho, el Ministeri demana a les autoritats educatives que facin tot el possible perquè l'any que ve hi hagi 7.000 estudiants de Medicina i no 4.000, com fins ara. En aquests moments falten uns 3.200 metges especialistes a l'Estat. D'aquests, una quarta part calen a Catalunya.

Actualitzat
El titular de Sanitat, Bernat Soria, ha qualificat d'"incomprensible" que un estudiant espanyol necessiti una nota de 8,6 per accedir a Medicina, i que, després, l'Estat hagi d'homologar uns 4.000 metges estrangers. Per això s'ha dirigit a la ministra d'Educació, Cristina Garmendia, a qui ha traslladat la "necessitat urgent" que s'ampliï el nombre d'estudiants de les facultats de Medicina espanyoles.

El dèficit actual de metges és de 3.200, segons el Ministeri de Sanitat. Es tracta d'una xifra que, si no es prenen mesures, pujarà fins als 8.000 el 2015, i fins als 25.000 el 2025. Els àmbits en què falten més professionals són medicina familiar i comunitària, pediatria, anestesiologia i reanimació, cirurgia ortopèdica i traumatologia i radiodiagnòstic. A causa de l'envelliment de la població, en el futur es preveu una forta demanda en geriatria, oncologia mèdica i psiquiatria, a més de les especialitats amb dèficit.

Fins ara, el sistema de salut s'ha nodrit, en part, dels metges estrangers que aconsegueixen homologar-se. Més de 5.000 estrangers en tenen la llicenciatura, però només 700 han aconseguit el títol d'especialista. La Conselleria de Salut creu que això s'ha de poder corregir en els pròxims mesos i espera poder homologar-ne a 800 Catalunya.

L'estudi sobre la necessitat de metges fins al 2025 s'ha presentat a totes les comunitats en una reunió extraordinària. L'informe també remarca que el 31% dels especialistes té més de 50 anys, i que es triga 10 anys per aconseguir l'especialitat.
Anar al contingut