Un vehicle amb l'etiqueta groga circulant per Barcelona
Un vehicle amb l'etiqueta groga circulant per Barcelona

El 2022 podrien arribar noves restriccions a la ZBE per a vehicles amb etiqueta groga

El nou veto, però, no afectaria els cotxes i motos dels veïns residents dins la ZBE fins al 2024

Actualitzat

Els vehicles amb l'etiqueta groga, amb la lletra B, podrien ser els propers a tenir prohibida la circulació per la zona de baixes emissions (ZBE). És un dels punts que recull el Pla de Mobilitat de l'àrea metropolitana per als pròxims anys, que vol fer un pas més enllà en la lluita contra la contaminació. 

Un cop retirats de la circulació gran part dels cotxes sense etiqueta ambiental, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat definitivament el Pla Metropolità de Mobilitat Urbana 2019-2024, que marca com a objectiu reduir un 35% les emissions d'òxid de nitrogen i un 10% les morts anuals per culpa de la contaminació.

Per aconseguir-ho, l'AMB proposa que, el 2022, els turismes i les furgonetes amb distintiu groc no puguin entrar a cap dels cinc municipis que integren la zona de baixes emissions, que en el cas de Barcelona suposen el 27% del parc.

 

Senyal de la Zona de Baixes Emissions a l'entrada 14 de la Ronda de Dalt
Senyal de la Zona de Baixes Emissions a l'entrada 14 de la Ronda de Dalt (ACN / Àlex Recolons)

 

El nou veto, però, no afectaria els cotxes i motos dels veïns residents dins la ZBE fins al 2024.

Els vehicles afectats serien als cotxes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats entre el 2000 i el 2006 i els dièsel comprats entre el 2006 i el 2013.

La proposta no és definitiva i s'ha de debatre amb la resta d'actors implicats, especialment els ajuntaments que es troben dins la ZBE.
 

Restriccions ZBE

La zona de baixes emissions va entrar en vigor l'1 de gener del 2020, i va comportar la prohibició als cotxes considerats més contaminants (sense etiqueta ambiental de la DGT) de circular per l'interior de la ZBE.

La circulació està prohibida durant els dies laborals entre les 07.00 i les 20.00 hores dins de l'àrea compresa entre la Ronda Litoral i la Ronda de Dalt, vies que no estan afectades per la restricció.

Les sancions havien de començar a l'abril, però la crisi del coronavirus va obligar a endarrerir-ne la data fins al 15 de setembre.
 

 

ARXIVAT A:
ZBE BarcelonaContaminació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut