El 2018, un any carregat d'aniversaris centenaris

RedaccióActualitzat

Votar. Així de fàcil. Així de normal a França. Al Regne Unit, a Catalunya... A gairebé tot arreu és normal veure imatges de dones votant.
Però aquest 2018 només farà un segle que la reivindicació incansable de les sufragistes va triomfar. 

Les seves manifestacions van permetre a les britàniques de més de 30 anys votar per primer cop el 1918 en un país que tenia més motius de celebració. Els britànics, amb els aliats, havien guanyat la Primera Guerra Mundial. La Gran Guerra.

 

S'acaba la Primera Guerra Mundial 

Ara farà 100 anys es va firmar l'armistici d'un conflicte, en principi local, que de seguida va alimentar rivalitats imperials fins a implicar-hi trenta-dues nacions. Després de 10 milions de morts,  a les 11.00 del dia 11 de novembre (el mes 11) es firmava la pau. Però Europa no tornaria a ser mai la mateixa.

S'aprima l'imperi otomà, es desmantella l'austrohongarès i l'imperi dels tsars es transforma en la Rússia comunista.
Nicolau II i tota la seva família, els Romanov, morien afusellats a mans dels bolxevics el 17 de juliol de fa un segle.

Neix Nelson Mandela

I fa només un segle, naixien grans personalitats que mai no moriran, com Nelson Mandela:

"La feina que havíem de fer està lluny d'haver-se acomplert. On avui hi hagi pobresa i malaltia, on éssers humans estiguin sent oprimits, hi ha més feina a fer."

 

La grip espanyola 

I encara hi ha feina a fer, tot i que en el terreny de les malalties s'ha avançat prou perquè no hi torni a haver una pandèmia com la que el 1918 va matar entre 20 i 50 milions de persones a Amèrica i Europa.

Se'n va dir la grip espanyola perquè la premsa espanyola, que no participava en la Primera Guerra Mundial, no censurava la informació sobre la malaltia.

La premsa d'aleshores va servir perquè la història recordés aquell fet. A vegades la premsa, a vegades els llibres, a vegades la gent --a través dels fills i dels net-s- fan que la història pervisqui.

Un segle del naixement del gran compositor d'havaneres

Aquest 2018 farà 100 anys que va néixer Ortega Monasterio, que va ser un dels grans mestres compositors d'havaneres. El seu avi havia fet la guerra de Cuba, una part de la història.

 

Any Maria Aurèlia Capmany, Manuel de Pedrolo i Montserrat Abelló a les lletres catalanes

El 3 d'agost de 1918 va néixer Maria Aurèlia Capmany, novel·lista, dramaturga i assagista barcelonina.

L'escriptor català Manuel de Pedrolo va néixer a l'Aranyó, la Segarra, l'1 d'abril de 1918.

Montserrat Abelló i Soler, poeta i traductora catalana, va néixer a Tarragona l'1 de febrer de 1918.

Algunes efemèrides de la música i el cine

Continuant en el món de les arts, aquest any farà 100 anys que la ballarina i cantant de flamenc catalana Carmen Amaya va néixer a Barcelona. Era el 2 de novembre de 1918.

Però fa un segle també va néixer el compositor, pianista i director d'orquestra nord-americà Leonard Bernstein. Va ser el 25 d'agost.

I el 14 de juliol de fa un segle va venir al món a Uppsala, Suècia, Ingmar Bergman, que seria director de cinema.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut