Barcelona

El 2007 arriba amb un encariment dels peatges, el transport públic, l'aigua, la llum i el gas

El 2007 comença com cada any nou: amb les tradicionals pujades de les tarifes d'alguns serveis, com els peatges, els transports, l'aigua, la llum o el gas. El transport és el que més s'encarirà aquest nou any, ja que pujarà per sobre del 3%: Renfe apujarà el preu del bitllet un 3,7%, mentre que les tarifes de metro, autobusos de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat augmentaran un 3,65%. També s'apugen els taxis, que a Barcelona han fixat una pujada de preus del 5,5%, i els peatges de la Generalitat, que tindran un augment mitjà del 3,28%. El bitllet senzill, per exemple, passarà dels 1,20 euros actuals a 1,25. Els diferents abonaments de viatges també pujaran.

Actualitzat

El gas natural, el telèfon i la bombona de butà també augmenten de preu, però per sota del 3%. Telefónica apuja la quota d'abonament mensual fins als 13,7 euros, és a dir, al voltant del 2% més; el preu del gas natural s'incrementa un 2,2% per als consumidors domèstics i la bombona de butà val un cèntim més.

No són les úniques pujades de preu. Aigües de Barcelona (Agbar), que subministra aigua potable a la ciutat de Barcelona i 22 municipis més de l'àrea metropolitana, preveu un increment de la tarifa domèstica del 4,87%, i la factura de la llum creix un 2,8% per als usuaris domèstics, és a dir, 74 cèntims mensuals. També s'apujaran les hipoteques, una mitjana de 77 euros al mes o 924 euros anuals.

Nòmines més altes

Però amb l'any nou no només creixen els preus: també ho fan els salaris. Divendres, el govern espanyol va aprovar apujar el salari mínim interprofessional un 5,5%, mentre que les pensions pujaran un 2,6% de mitjana. A més, les nòmines del gener seran una mica més altes. I és que també ha entrat en vigor la nova reforma fiscal, que afecta tant l'IRPF com l'impost de societats. És a dir, que, en la nòmina, les retencions a compte de l'impost sobre la renda es reduiran, de mitjana, un 4,5%.

L'actualització de la taula de retencions es fa segons els nous criteris, que volen acostar el pagament d'aquest impost a la situació personal de cada contribuent.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut