Madrid

El 20% de la població espanyola viu per sota del llindar de la pobresa

Gairebé el 20% de la població espanyola viu per sota del llindar de la pobresa relativa. En el cas de les dones, aquesta taxa de pobresa és superior que en el dels homes, i les franges d'edat més afectades són les dels majors de 65 anys i els menors de 16. Entre aquestes dades, que formen part d'una enquesta realitzada per l'Institut Nacional d'Estadística, també hi trobem curiositats com ara que són els solters els que de mitjana consumeixen més oci. Després de Navarra i Madrid, els ingressos per llar més elevats es troben a Catalunya, amb 26.461 euros, i les Balears, amb 26.430.

Actualitzat

Segons aquest estudi, el 40% de les llars va manifestar arribar a final de mes amb un cert grau de facilitat, mentre que una mica més del 68% considerava tenir capacitat per afrontar despeses imprevistes.

L'any passat, segons l'INE, l'ingrés net anual de les llars va ser de 23.442 euros, un 4,6% superior al del 2005, i cada llar destinava una mitjana de 221 euros a despeses relacionades amb la vivenda principal, fet que suposa un augment del 4,2% respecte a l'últim any analitzat.

La pobresa i la riquesa a l'Estat

Les comunitats autònomes amb més ingressos nets per llar van ser Navarra (29.845 euros), Madrid (27.718 euros) i Catalunya (26.461 euros).Quant als ingressos per persona, també encapçala el rànquing Navarra, amb 10.705 euros, seguida del País Basc, amb 9.995, i les Balears, amb 9.913, enfront d'Extremadura (6.203) i Andalusia (6.859 euros).

Extremadura és la regió amb l'índex de pobresa més alt (38,6%), gairebé el doble que la mitjana nacional (19,9%), mentre que Navarra i el País Basc presenten percentatges molt inferiors, del 9,8% en tots dos casos. Les segueixen les Balears (11,5%) i Catalunya (12,1%).

El problema de la vivenda

Pel que fa als problemes de la vivenda a Catalunya, el 14% considera que el seu habitatge no té prou llum natural, el 27% es queixa del soroll i el 16% està insatisfet amb els nivells de contaminació i els problemes ambientals. Pel que fa a la delinqüència, el 21% de llars catalanes en pateix, xifra que a Madrid se situa en un 30% i que a Extremadura és només d'un 6%.

Els solters consumeixen més oci

L'enquesta també apunta que els solters amb educació superior consumeixen més oferta cultural, i són els joves de fins a 30 anys i els més grans de 65 els que es reuneixen amb més freqüència amb els amics. Finalment, l'estudi revela que les persones amb menys poder adquisitiu participen més en agrupacions religioses, mentre que els que compten amb un nivell de renda més alt s'agrupen en organitzacions esportives i d'oci.

Anar al contingut