Abraçada al barri del Besòs, on s'ha evitat el desnonament de la Cristina i la seva família
Barcelona

El 20% de desnonaments de famílies vulnerables no s'aturen, tot i la moratòria

Aquest dijous se n'han parat dos en l'últim moment, però quan la policia ja era a la porta

RedaccióActualitzat

La pròrroga de la suspensió dels desnonaments de les persones més vulnerables, decretada pel govern espanyol durant la pandèmia, ha aconseguit aturar-ne el gran gruix, però no tots.

Segons dades de l'Ajuntament, els dos primers mesos de l'any s'han aturat el 80% dels 450 processos oberts per desallotjar famílies vulnerables. Famílies que tenien problemes per pagar el lloguer o que havien ocupat un pis.

 

Catalunya lidera el rànquing de desnonaments al conjunt d'Espanya i és a Barcelona on se'n concentren més.

La moratòria dels desnonaments hauria de continuar protegint aquestes famílies. S'acaba de prorrogar tres mesos i anirà fins a l'agost, més enllà de l'estat d'alarma, que està previst que decaigui el 9 de maig. Tot i així, encara se'n fan.

 

Dos desnonaments aturats "in extremis"

Aquest dijous, n'hi havia previstos dos que s'han aturat "in extremis", quan la policia ja era a la porta del domicili.

En un dels casos, al barri del Besòs de Barcelona, la família complia tots els requisits per entrar dins la moratòria i que no els desnonessin. Tenien un informe de Serveis Socials que acredita que són una família vulnerable amb una nena de tres anys, i el propietari és un gran tenidor. Això no ha evitat que el jutge posés dia i hora.

"En un context com l'actual, ens trobem que ens està costant més convèncer les comitives judicials d'aturar els desnonaments, quan hauria de ser al contrari", s'ha queixat l'Àlex, del Sindicat d'Habitatge de la Verneda i la Pau.

 

L'Ajuntament de Barcelona ha assegurat que el fons Talisman Capital ha intentat desnonar la família malgrat els intents de negociació de la unitat antidesnonaments del consistori i ha exigit al fons que ofereixi un lloguer social a la família.

 

L'execució de la hipoteca no es recull a la moratòria

També se n'ha posposat un altre de Badalona, amb una dona vulnerable, víctima de violència masclista i mare de dos menors. En aquest cas, però, es tractava d'una execució hipotecària, un supòsit que no preveu la moratòria del govern.

"No podem estar d'acord amb aquesta interpretació normativa i al marge del que, justament, va dir Pedro Sánchez ahir, de l'ampliació dels tres mesos. Entenem que es desvirtua", ha comentat l'advocat de la família.

 

Lucía Martín, regidora d'Habitatge: "Necessitem canvis normatius"

De fet, la moratòria atura temporalment tots els desnonaments de famílies vulnerables en casos d'impagament de lloguers, finalització de contracte i també en cas d'ocupacions amb pisos de grans propietaris.

És una mesura que està funcionant, però insuficient, segons denuncia la regidora d'Habitatge i Rehabilitació de l'Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín:

"Valorem positivament aquest allargament. Ara bé, sempre hem dit que la moratòria és una eina útil, però el que necessitem són mesures estructurals, no circumstancials que un dia s'acaben, sinó canvis normatius que realment donin una solució al problema dels desnonaments."


"Estem acreditant la pobresa, la vulnerabilitat, és la nostra feina, d'acord, però ens tenen col·lapsats contínuament i això no et dona una solució", afegeix Antònia Albert, de la comissió d'habitatge del Col·legi del Treball Social.

Els Serveis Socials, diuen, està rebent una allau de peticions per certificar els casos de vulnerabilitat, i reclamen com a solució un gran parc d'habitatge públic, ara per ara pràcticament inexistent.

Precisament aquest dijous la iniciativa per un habitatge digne ha reclamat des de Madrid una taula de diàleg amb el govern espanyol per negociar la futura llei del sector.

Les entitats socials consideren un pegat la pròrroga de tres mesos i defensen que cal mantenir la protecció fins que la llei garanteixi que no es pot desnonar ningú vulnerable sense que tingui un lloc alternatiu on viure.

També han avisat que hi ha uns 40.000 desnonaments als jutjats pendents de ser executats quan decaigui la mesura.

 

 

ARXIVAT A:
HabitatgePobresa
Anar al contingut