Foto de grup de les diputades al Parlament per commemorar el 8 de març
Foto de grup de les diputades al Parlament per commemorar el 8 de març (ACN / Sílvia Jardí)

El 14F deixa el Parlament amb més dones de tota la història

En alguns casos la representació femenina aportada pels partits s'adiu al perfil del seu votant

RedaccióActualitzat

No hi havia hagut mai tanta paritat al Parlament de Catalunya com fins després de les eleccions del 14 de febrer. Amb 64 diputades ocupant gairebé la meitat dels 135 escons de la cambra catalana, s'eleva a més del 47% el nombre de dones escollides. Això suposa un increment de quatre punts respecte als resultats de la contesa del desembre del 2017.

Més de la meitat de les persones elegides pel PSC, ERC, la CUP i el PP seran dones, mentre que Junts, En Comú Podem, Ciutadans i Vox fan baixar la mitjana pel que fa a representació femenina al Parlament. La formació d'extrema dreta és la que, en proporció, ha aportat menys dones a la institució.

Així, seran dones 17 dels 33 diputats assolits pel PSC i ERC, 15 dels 32 de Junts, 3 dels 11 de Vox, 5 dels 9 de la CUP, 3 dels 8 d'En Comú Podem, 2 dels 6 de Cs i 2 dels 3 del PP.

D'ençà de les eleccions del 1980, quan només van entrar 7 dones a la cambra catalana, un 5% del total, el creixement s'ha mantingut fins a la situació actual.


Relació amb el perfil de votant

En alguns casos, la presència de dones entre els primers llocs de la llista és consistent amb el perfil del votant dels partits. Però en d'altres no ho és tant.

Vox és el partit pel qual menys opten les dones: només un 31% ho fan, cosa que pot explicar per què dels 7 diputats assolits per aquesta formació d'extrema dreta només dos han estat dones.

A l'altra banda hi ha el PSC, amb un votant femení del 54% i una representació femenina a les seves llistes que hi va en sintonia.

Però en el cas de la CUP la discrepància és clara: mentre que només el 37% dels seus votants són dones, el 55% de les persones elegides pels anticapitalistes són de gènere femení.
 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereEleccions Parlament Catalunya 2021
Anar al contingut