Un home passa davant d'un quiosc al passeig dels Anglesos de Niça
Un home passa davant d'un quiosc al passeig dels Anglesos de Niça (Reuters/Eric Gaillard)

El 14F a la premsa internacional: de "marxa victoriosa separatista" a "diàleg a la vista"

La premsa internacional i la premsa de Madrid es fan ressò del resultat de les eleccions catalanes i coincideixen a subratllar l'increment de la majoria dels partits independentistes

Xavier DuranActualitzat

La premsa de fora de Catalunya coincideix, amb matisos i fórmules diferents, a destacar que els independentistes han augmentat en vots i afermen la majoria absoluta, tot i que els socialistes van ser els guanyadors de les eleccions.


Majoria independentista reforçada

A França, tant Le Monde com Le Figaro titulen que els separatistes reforcen la majoria "en el Parlament regional" i que Salvador Illa, enviat per Pedro Sánchez a treure els independentistes de la Generalitat, s'ha quedat lluny del seu objectiu.

Le Monde assenyala que "la participació s'estableix en el 53,5%, lluny del 79% assolit en l'escrutini del desembre del 2017".

A Le Figaro, el corresponsal Mathieu de Taillac es pregunta: "Quins escenaris queden per dirigir la regió fracturada per l'independentisme?". I afegeix que "només hi ha una conclusió certa: cap força política podrà governar sola".

A Alemanya, Die Welt titula "Victòria dels socialistes, marxa victoriosa per als separatistes" amb una paraula, "durchmarsch", que significa victòria fàcil i que té connotacions de marxa militar. I afegeix que el panorama polític "tornarà a ser complicat".

El diari Bild, per la seva banda, assenyala que els separatistes catalans defensen la seva majoria i qualifica ERC de partit secessionista moderat, mentre que considera que Junts és un partit separatista més intransigent.


Diàleg i compromisos

A Itàlia, el Corriere della Sera parla de salt de Pedro Sánchez a Catalunya tot i que els secessionistes encara decideixen. Afegeix que la fractura entre Barcelona i Madrid només es pot resoldre si s'abandona la retòrica del bo i del dolent i es torna al camí dels compromisos.

El Guardian britànic destaca que els partits separatistes augmenten la majoria a Catalunya i que per primer cop obtenen més de la meitat dels vots. També subratlla l'entrada de Vox i afirma que la jornada va ser humiliant per al PP i Ciutadans.

L'agència Reuters explica que els independentistes incrementen la majoria, "amb el diàleg amb Madrid a la vista".

Als Estats Units, el Washington Post i la versió web de la cadena de televisió ABC titulen que "el pro unió Partit Socialista" ha obtingut una victòria estreta "però el bloc de partits que dona suport a la secessió del racó nord-oriental d'Espanya amplia el seu control al Parlament regional".


La premsa de Madrid

A Madrid, El País, El Mundo i l'ABC coincideixen, amb formulacions diferents, a destacar que la victòria d'Illa no impedeix que els independentistes afermin la majoria. La Razón és qui ho diu de manera més breu i contundent: "Guanya Illa, ERC mana".

Els diaris també destaquen, amb matisos diferents, l'aparició de Vox i l'enfonsament de Ciutadans i PP. Per El País, "Vox irromp com a quarta força, C's s'enfonsa i el PP recula". Per l'ABC, Vox fa el "sorpasso a C's i PP". I això, diu, també "afebleix l'alternativa a Sánchez". I El Mundo afirma que Vox "sumeix en una greu crisi PP i C's". I per La Razón, Vox fa història "després d'escombrar Ciutadans i PP".

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
Anar al contingut