El 10% de la població mundial hauria passat la Covid, molta més que les xifres oficials

L'Organització Mundial de la Salut eleva els afectats a 780 milions de persones, mentre que les xifres oficials confirmades pels estats sumen tan sols 35 milions

Marc Texidó VallsActualitzat

El 10% de la població mundial, més de 700 milions de persones, ja hauria estat infectada de Covid-19, segons les estimacions de l'Organització Mundial de la Salut.

Des que es va detectar el primer cas de la Covid-19 a la Xina, ara fa 9 mesos, la xifra d'infectats no ha parat d'augmentar. Oficialment, segons els recomptes dels estats, ja han contret el virus més de 35 milions de persones, però ara l'OMS eleva aquesta xifra als 780 milions de persones a tot el món.

Mike Ryan, director d'Emergències de l'OMS, remarca que el coronavirus de la SARS-CoV-2 continua suposant una amenaça per a la major part del món:

"Les nostres millors estimacions ens diuen que al voltant del 10% de la població mundial podria haver-se infectat del virus. Això varia molt segons el país, o si és context urbà o rural. Però significa que la gran majoria de la població continua en risc."

 


Lluny de la immunitat de grup

Una estimació que multiplica per 22 la xifra oficial de casos diagnosticats amb proves i que s'explicaria perquè n'hi ha molts que no s'haurien detectat, com explica Enric Álvarez, investigador del grup BIOCOM-SC de la UPC:

"Durant la primera onada, va haver-hi un gran nombre de gent que no es va detectar, en absolut. I aquesta és una de les grans diferències entre els casos reals que va haver-hi i els que s'han detectat. En aquells moments, bàsicament es detectava la gent que presentava complicacions serioses i que necessitaven suport hospitalari."

Però, què representa que un 10% de la població s'hagi contagiat del SARS-CoV-2? Álvarez explica que encara estem lluny de la immunització de grup:

"En termes d'immunitat de grup, és dolent. En termes d'haver evitat moltíssimes morts, sí. És a dir, si en lloc del 10%, tinguéssim el 20%, probablement tindríem el doble de morts. De moment, amb un 10%, no és en absolut suficient per controlar la malaltia gràcies al fet que la gent ja està immunitzada i fa com de barrera de la propagació dels contagis."

 

El 10% de la població mundial ja hauria passat la Covid-19, segons l'OMS
L'OMS considera que la Covid és un risc per a la major part de la població mundial (Reuters/Vincent West)

 

L'impacte del virus, desigual

La mateixa OMS reconeix que l'afectació del virus no és igual a tot arreu. No només per zones urbanes o rurals. Per països, la distribució també és irregular. El 70% dels casos es reparteixen entre 10 països, i només tres -els Estats Units, l'Índia i el Brasil- representen la meitat de tots els casos acumulats al món.

Per continents, Amèrica és el que més en té, amb més de 17 milions, seguida de l'Àsia, amb 7 milions i mig, i, en tercer lloc, Europa, amb poc més de 6 milions de casos.

Xifres a banda, queda clar que, a l'espera d'una vacuna efectiva -ara mateix n'hi ha una trentena en fase de proves arreu del món- la millor recepta per frenar la propagació de la Covid continua sent l'ús de la mascareta, la distància física i el rentat de mans.

El coronavirus de la SARS-CoV-2 ha provocat més d'un milió de morts a tot el món.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus OMSSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut