La formació i l'orientació són dues eines per combatre l'atur juvenil
La formació i l'orientació són dues eines per combatre l'atur juvenil (iStock)

Eines adreçades a joves per obrir-se pas al món laboral i escapar de la precarietat

Institucions i sindicats inverteixen en formació i orientació laboral per aconseguir que els joves trobin feina

Gil TollActualitzat

Els joves són els grans perdedors del repartiment del pastís econòmic actual. Reben poques ajudes en comparació a les generacions més grans, pateixen els alts preus del lloguer de l'habitatge, experimenten la precarietat al món laboral i els sous que reben són baixos. A "Valor afegit" recollim tres iniciatives que poden ajudar a millorar l'orientació en el mercat de treball, la formació dels que no tenen estudis acabats i la defensa sindical en l'àmbit de l'empresa.

Synthia Uzcategui és una noia de 21 anys que va arribar des de Veneçuela i aquí s'ha format com a auxiliar d'infermeria i tècnica d'implantació capil·lar. Ha treballat a l'hostaleria i en la cura de persones grans, però no ha aconseguit fins ara una feina en el sector de l'estètica, on ella ambiciona guanyar-se la vida.

Uzcategui explica que es tracta d'un sector "tancat": "No tenir contactes ho fa difícil, però sobretot la pega que em posen a tot arreu és la manca d'experiència".

"Sentia molt de rebuig, no em semblava normal i vaig pensar que necessitava orientació."

La Fundació Paco Puerto de Comissions Obreres rep subvencions de la Generalitat per fer formació i orientació als treballadors, com moltes altres entitats.

L'any passat es van dedicar 63 milions d'euros a finançar aquestes activitats d'orientació, que haurien arribat a 33.000 persones. En aquesta fundació se centren en les persones de col·lectius més vulnerables de sectors que es troben en plena transformació.


Isabel Prieto, responsable de programes de la Fundació, explica que la gent a vegades està "una mica perduda" i necessita ajuda per situar-se i poder construir cap on vol anar: "Els ajudem a preparar el currículum, a preparar l'entrevista a fer recerca de feina."

Des de la fundació es vol aconseguir que l'orientació laboral arribi especialment a les persones que tenen feina i volen fer un canvi en la seva activitat per combatre la insatisfacció laboral.

Formació per joves sense feina

Gerard Bravo viatja cada dia en tren des de Manresa a Barcelona per assistir a una formació que l'ha d'ajudar a reorientar el seu futur laboral. L'any 2021, gairebé el 15% dels nois i noies van abandonar els estudis de forma prematura i es van abocar a un futur incert.

Gerard Bravo ho va viure així: "Fa tres anys vaig deixar el batxillerat perquè vaig repetir en època de pandèmia i la meva moral va baixar bastant. L'any passat vaig estar treballant tot un any en una fàbrica de pa. A finals del 2022 em va començar a interessar tot el món de la programació, vaig estar aprenent per casa amb vídeos fins que em va sortir per Instagram això d'Intermedia."


Una dotzena de joves de diferents edats fan cada matí cinc hores de formació en el marc del programa Singulars, subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya.

Es tracta de reforçar el perfil laboral de joves que no tenen feina. En aquest cas, la formació és de programació web a un nivell tècnic, per poder formar part d'equips liderats per enginyers informàtics.

A Catalunya hi ha actualment 22.000 empreses tecnològiques que donen feina a 180.000 treballadors.

Paula Bayod és la coordinadora de formació de la Fundació Intermedia: "Hem apostat per programació web perquè és un camp tecnològic que continua creixent, que té demanda, que genera ocupació i dona molta llibertat de conciliació i oportunitats laborals."

Els professors d'Intermedia inculquen als alumnes de programació web la necessitat de mantenir la ment oberta a la formació continuada en el futur, ja que és un camp en evolució contínua. Gerard Bravo diu que "és molt satisfactori quan resols un problema i la veritat és que m'encanta".

En acabar el curs presencial, els alumnes podran fer pràctiques en empreses del sector i alguns ja planifiquen marxar a l'estranger per reforçar també el nivell d'anglès.

Guia d'autodefensa laboral

Roger Martínez ha treballat els últims tres anys a la fundació i2cat, un centre de recerca sobre internet en el qual participen la universitat, el govern i empreses privades.

Es va graduar en Comunicació i es va especialitzar en tecnologies digitals, però això no el va salvar del camí de la precarietat que es troben els joves quan acaben els estudis i opten a una feina.

"Hi havia dues ofertes que m'interessaven; una és aquesta on soc ara i l'altra, després de fer l'entrevista amb totes les proves, els excels, els words, capacitat de síntesi, de redacció i altres, quan acabo em diuen: escolta, estaries interessat a fer pràctiques amb nosaltres? Els vaig dir: ostres, ja tinc 24 anys, he fet pràctiques en quatre empreses, tinc una carrera, tinc un màster, encara no he pogut cobrar més de cinc euros l'hora en cap de les feines que he tingut, no vull seguir fent pràctiques in aeternum."

Les situacions viscudes van portar el Roger a reflexionar sobre la situació de la joventut i a decidir afiliar-se a l'agrupació de joves de la UGT, que es coneix amb el nom d'Avalot. 


Aquí es treballa amb projectes que donin eines als joves per empoderar-se en el món laboral. Una d'elles és la guia d'autodefensa, un resum dels drets dels treballadors presentat de forma entenedora i en suport digital.

Laura Bonet és la portaveu nacional d'Avalot: "Els drets i deures de les treballadores no s'expliquen, ens trobem que tenim edat de treballar, setze anys, i no sabem què és el que implica, ni els drets ni les obligacions. Per tant, hem trobat que aquest recurs és una manera d'acostar-ho i d'empoderar també les joves en les relacions de feina."

A Avalot treballen els drets laborals, però també el repte ambiental, la igualtat de sexes o les problemàtiques de les migracions. És un enfocament global que pretén combatre la situació dels joves, que els porta a tenir la part més petita del pastís de la riquesa i el benestar. 

 

ARXIVAT A:
Drets laboralsPrecarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut