A Alexandria, la policia avança a través del fum enmig d'enfrontaments (Reuters)
El Caire

Egipte torna a sortir al carrer en l'aniversari de la revolta i hi ha 9 morts i almenys 379 ferits

S'han repetit les manifestacions arreu del país, però, sobretot, al centre del Caire, a la plaça Tahrir. Els egipcis criden consignes contra el nou president, Mohamed Mursi, a qui acusen d'haver traït els ideals de la revolta. En alguns punts, les protestes s'han tornat violentes.

RedaccióActualitzat
El segon aniversari de la revolució a Egipte s'ha convertit en una jornada de protesta generalitzada a tot el país. Centenars de milers d'egipcis han sortit al carrer a protestar contra el monopoli polític dels Germans Musulmans i es repeteixen disturbis a El Caire, Alexandría i altres localitat del país. El balanç, de moment, és de 9 morts i almenys 379 ferits.

Un 25 de gener de 2011, la plaça Tahrir es va omplir per primer cop amb les reivindicacions i protestes dels ciutadans egipcis, i d'aquesta manera va començar una revolució que va acabar amb la caiguda de la dictadura de Hosni Mubarak. La celebració de l'efemèride es barreja al país amb un clima de protestes contra el govern islamista actual, presidit per Mohamed Mursi. I els ciutadans egipcis han reprès aquest divendres les consignes de fa dos anys en què s'ha convertit una protesta massiva contra les intencions hegemòniques dels Germans Musulmans i el seu líder, Mohamed Mursi. De fet, el Front de Salvació Nacional, el principal grup de l'oposició, ha demanat la formació urgent d'un govern d'unitat nacional. Atribueix al president Mursi i als Germans Musulmans la responsabilitat per la situació del país. En un comunicat, el front insta Mursi a llançar un procés de reconciliació amb l'oposició sense condicions, després dels greus disturbis que aquest divendre han sacsejat les principals ciutats d'Egipte.

La plaça Tahrir, on han acudit desenes de milers de protestants, ha acollit, per enèsima vegada, enfrontaments entre policia i manifestants, que han causat almenys 120 ferits, un dels quals és espanyol. Fonts diplomàtiques han informat, que la vida del jove espanyol, que estudia al Caire, no corre perill, mentre que el Ministeri de Sanitat ha desplegat 42 ambulàncies a la plaça i els voltants. Des del matí hi ha programades manifestacions i protestes a tot el país contra l'executiu de Mursi, que darrerament ha aprovat una nova i polèmica Constitució.  

Alguns protestants han intentat entrar al Palau Presidencial a Itihadiya, i en alguns carrers del Caire no es pot ni respirar a causa dels gasos lacrimògens. Altres localitats del país han viscut també disturbis, al delta del Nil i a la ciutat de Ismaliyah, alguns dels que protesten han assaltat i incendiat edificis oficials. També seus dels Germans Musulmans han estat atacades, incidents que han provocat agressions per part de la policia.

Els opositors laics i liberals consideren que Mursi i els Germans Musulmans han traït l'esperit de la revolució que va fer caure Mubarak, i porten el país cap a un nou règim polític i social. La revolta del 2011 va deixar més de 300 persones mortes, i molts enfrontaments i incidents, com el de l'agressió en directe del periodista corresponsal al Caire Joan Roura. En aquesta jornada s'han pogut llegir eslògans com "A baix la Constitució dels Germans Musulmans" o "El poble vol enderrocar el règim".

Mursi demana pau

El president egipci ha demanat al poble que celebri el segon aniversari de la revolució, que coincideix amb el naixement del profeta Mahoma, d'una manera "civilitzada i pacífica".

Mursi considera que cal "protegir la nostra pàtria, els nostres esperits, els nostres carrers i tot el nostre país". Tot i això, reconeix que els resultats del seu treball no són totalment satisfactoris i que ell mateix espera una millora de la situació de seguretat al país i la fi de la corrupció. Sobre les llibertats, el president egipci va assegurar que protegirà la llibertat d'expressió i va instar els periodistes que siguin objectius en les seves crítiques.

Una revolució inacabada?

Egipte recorda el segon aniversari del començament de la revolució que en divuit dies va acabar amb tres dècades d'autocràcia militar.

Malgrat el pas d'aquests dos anys, la protesta política manté el to reivindicatiu contra la pobresa, l'augment dels preus, la inseguretat i la mala administració. L'oposició denuncia que només hi ha hagut un canvi de protagonistes. Les crítiques han passat de la figura de Hosni Mubarak, jutjat i condemnat a cadena perpètua, al nou president escollit democràticament, a qui els seus detractors ja anomenen Mursi Mubarak.

Al voltant de la figura del president Mursi, l'objectiu d'islamistes i opositors es concentra en la recerca d'un equilibri polític enmig d'una profunda crisi econòmica. Pels oficialistes, tot passa per la legitimitat de les urnes, mentre que laics i liberals denuncien la construcció d'un nou sistema autocràtic, aquest cop dominat pels Germans Musulmans.


GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut