El president egipci, Abdel Fattah al-Sisi
El Caire

Egipte executa en dos mesos més presoners que en tot l'any passat

Amnistia Internacional denuncia que entre octubre i novembre les autoritats egípcies han executats almenys 57 homes i dones

Isabel GalíActualitzat

Les violacions de drets humans a l'Egipte del president Al-Sissi està superant rècords macabres. Al llarg de l'octubre i el novembre d'aquest 2020 ha executat més gent que tot l'any 2019: almenys 57 homes i dones, gairebé el doble que les 32 execucions registrades al llarg del 2019. Amnistia Internacional assegura que, en almenys 15 casos, els presoners executats havien estat condemnats a mort després de judicis manifestament irregulars, en què les penes es van posar en funció de confessions arrencades sota tortura.

 

Més execucions indocumentades

Amnistia creu, a més, que aquesta taxa de morts pot ser molt més elevada, ja que les autoritats egípcies no publiquen dades estadístiques sobre execucions o persones en espera d'execucions. Tampoc comuniquen amb antelació als familiars o als advocats les dates de les execucions.

Tant és així que els mitjans de comunicació afins al govern han informat de 91 execucions des d'aquest octubre. Philip Luther, director d'Investigació i Incidència d'Amnistia Internacional per a l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica:

 

"Les autoritats egípcies estan immerses en un terrible frenesí d'execucions des de fa diversos mesos, que ha portat a la mort a desenes de persones, en alguns casos després de judicis col·lectius manifestament injustos."

 

Activistes pro drets humans detinguts en una campanya egípcia de represàlies (Amnistia Internacional)

 

Repressió d'Al-Sissi contra defensors de drets humans

La deriva repressora del govern egipci arriba un trimestre en què s'han detingut tres líders de la principal organització de defensa dels drets humans que hi ha al país, la Iniciativa Egípcia pels Drets Personals (EIPR).

Karim Ennarah, Mohamed Basheer i Ali Jasser Abdel-Razek, van ser detinguts entre el 15 i el 19 de novembre acusats de pertànyer a un grup terrorista i d'escampar notícies falses. Actualment continuen sota custodia policial, una detenció provisional que, en l'Egipte d'Al-Sissi, es pot allargar fins a dos anys.

 

 

ARXIVAT A:
Drets humans
Anar al contingut