Efectes del confinament: baixa la venda de droga al detall i es manté el narcotràfic

Les organitzacions de narcotraficants podrien buscar noves vies per comercialitzar l'estoc de droga si la situació de confinament s'allarga

Fàtima LLambrichActualitzat

Dues setmanes després d'haver començat l'estat d'alarma pel coronavirus, els comportaments delictius s'han vist modificats, amb un descens general.

En el món virtual han baixat un terç les denúncies per estafes informàtiques, i un 50% les denúncies per estafes bancàries. En canvi s'ha detectat un increment en l'enviament de correus electrònics fraudulents per demanar, per exemple, dades bancàries.
 

Efectes del confinament: baixa la venda de droga al detall i es manté el narcotràfic
 

 

Fora de l'àmbit virtual, però, la delinqüència ha baixat i el robatori de cotxes n'és un indicatiu. On no s'ha detectat un canvi és en el comportament de les organitzacions criminals, però és probable que ja estiguin buscant noves vies per comercialitzar l'estoc de droga si la situació de confinament s'allarga.

Les organitzacions criminals han tingut pocs dies encara per trobar alternatives de com i on comercialitzar la droga. Amb les investigacions que tenen obertes els Mossos, algunes amb connexió internacional, s'ha comprovat que ara estan emmagatzemant estoc: entra més droga de la que poden vendre als consumidors. Ho explica Antoni Rodríguez, cap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra:

"Nosaltres pensen que no s'ha produït encara o de no gran manera. Tot dependrà del que duri aquesta situació, perquè aquest estoc també serà limitat. Diguem que saturarem l'estoc si dura molt de temps. I aquest serà un moment crític perquè les organitzacions buscaran donar-hi sortida sí o sí."

 

Droga de terrat en terrat

Efectes del confinament: baixa la venda de droga al detall i es manté el narcotràfic
Moviment pels terrats per passar la droga


Segons fonts consultades, algunes paperines de cocaïna passen de terrat en terrat en barris on les característiques dels edificis ho permeten, altres consumidors aprofiten per comprar-la quan passegen el gos o quan acaben de la feina van a punts de venda, pisos que encara mantenen obert el negoci.

"Amb l'excusa legal per poder deambular per la via pública s'intenta fer una mínima distribució. S'ha reduït dràsticament la venda al detall."


Per cometre alguns delictes, com transportar la droga o fer atracaments, cal disposar d'un vehicle; per això el que passa amb els cotxes és un indicador del comportament delinqüencial, tal com apunta Antoni Rodríguez:

"El robatori de vehicles ha baixat gairebé en un 70%. Si baixen els actes preparatoris d'aquests fets en un 70%, com és el cas dels vehicles, això és indicador que els altres fets baixaran també, com a mínim amb aquesta proporció."


Tot plegat pot canviar en funció del temps que duri el confinament i del que passi en els països veïns.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutNarcotràficDrogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut