Una aula buida (ACN/Marina López)

Educació treballa per acollir al setembre tot l'alumnat, cada dia, amb aules desdoblades

Es prioritzarà els alumnes menors de 12 anys per facilitar la conciliació familiar i ja s'ha demanat als centres que estudiïn el nombre d'espais disponibles

Actualitzat

Encara són moltes les incògnites de cara al curs 2020-2021. Les característiques del nou curs s'hauran de decidir en funció de l'evolució de la pandèmia, però el Departament d'Educació, que treballa amb diversos escenaris possibles  prioritza que els alumnes menors de 12 anys puguin torna a l'escola de forma presencial cada dia per facilitar la conciliació familiar.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha assegurat, en una entrevista a Ràdio 4, que això implica canvis d'espais als centres per poder dividir els alumnes, i que, per tant, caldrà més professorat.

"Pot implicar variar horaris d'entrada, espais, transport escolar, grups reduïts i estar preparats per a un hipotètic nou confinament."


Educació ha demanat als centres que estudiïn el nombre d'espais disponibles, com per exemple gimnasos o biblioteques, ja que s'hauran de desdoblar grups. Per regla general, les aules hauran de poder acollir la meitat d'alumnes que acollien fins ara. El conseller també ha parlat d'un transport escolar diferent.

"Insisteixo que encara no tenim clares les regles sanitàries que tindrem al setembre. Però si anem millorant hem de poder garantir acollir tot l'alumnat sempre."


Bargalló ha admès que en el cas de la resta de cursos sí que es podria aplicar un model d'aprenentatge que seria mig presencial i mig online. Tot i això, l'objectiu és arribar a tothom.

I ha avisat que contractar més professors suposa més despesa. Per Bargalló, cal tenir els recursos necessaris per fer-ho a través d'aportacions de la Unió Europea, de l'Estat i amb l'aixecament del límit de despesa. "S'ha de plantejar el permís retribuït per a les famílies", ha dit Bargalló.

Bargalló també ha assegurat que de cara al setembre l'escola ha de poder personalitzar en cada alumne per fer un acompanyament emocional, ja que tots han estat confinats i ho necessitaran. I caldrà prestar especial atenció als més vulnerables.

I una altra necessitat que sorgeix d'aquesta crisi sanitària: el conseller considera que els currículums han d'incloure, a partir d'ara, el treball de la higiene i la distància social.

Retorn al juny per als territoris que es trobin en la fase 2

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, assegura que al juny els centres dels territoris que es trobin en fase 2 podran reobrir i rebre alumnes.

Educació insisteix que el curs acabarà telemàticament. Quan es puguin reobrir els centres, en funció de l'evolució en cada territori, Bargalló ha explicat que s'obriran per als alumnes que estan a punt de fer un canvi d'etapa --sisè de primària, quart d'ESO i segon de batxillerat-- i per als altres cursos també ha parlat de tutories individualitzades, sempre de manera voluntària.

Sobre les activitats de lleure d'aquest estiu, el Departament avança que ha posat a disposició tots els centres educatius --totes les escoles i també tots els instituts--, de manera que hi hagi més espais per organitzar els grups reduïts i garantir la distància de seguretat.

El conseller deixa clar que no es tractarà de classes de reforç, sinó de refermar l'educació en el lleure:

"Han de poder fer activitats de socialització, lúdiques i educatives; enguany ho necessitem més que mai, però d'una manera ordenada."

 

Pel que fa a l'etapa de 0 a 3 anys, Bargalló ha assegurat que cal garantir la salut tant dels infants com dels docents en qüestions com per exemple el canvi de bolquers, i que cal esperar que les autoritats sanitàries expliquin com s'ha de fer. I ha confiat que al setembre les llars d'infants podran obrir.

 

ARXIVAT A:
DesescaladaEducació Coronavirus
Anar al contingut