Educació redueix el màxim d'alumnes per aula: a P3 seran 8, i a P4 i P5, 10

Les instruccions que el Departament ha preparat per als centres educatius: reducció de ràtios, neteja de joguines, sortides seqüenciades i espais de 4 metres quadrats

Redacció / ACN Actualitzat
TEMA:
Educació

Canvi en les ràtios a l'educació infantil a partir del juny pel coronavirus. A les aules de P3, P4 i P5 es rebaixa encara més el nombre màxim d'alumnes que podran compartir l'espai. Seran de 8 a P3 i de 10 a P4 i P5. Inicialment, els tres primers cursos de l'escola havien de tenir una ràtio equivalent als cursos d'infantil -13 alumnes per aula- però el Departament d'Educació ha decidit rebaixar encara més la xifra.

D'aquesta manera, s'adapten les ràtios a l'edat dels nens i els espais de les aules. En el cas de llars d'infants, per exemple, el nombre màxim és de 5. 

Les instruccions que el Departament ha preparat per als centres educatius també estableixen que cada alumne haurà de tenir 4 metres quadrats d'espai i que l'horari de l'acollida d'aquests infants, si els seus pares no se'n poden ocupar per feina, serà de 9 a 13 hores, el mateix que s'estableix per a les llars d'infants.

 

"Declaració responsable"

Les famílies que portin els infants d'1 a 6 anys a les aules hauran de presentar una declaració de responsabilitat.

En els d'infantil, primària i secundària no hi haurà servei de menjador, com tampoc es farà ús de vestidors ni de gimnàs per fer activitats físiques o esportives. 

El curs lectiu 2019-2020 acabarà en format telemàtic el 19 de juny. Mentrestant, es preveu certa activitat als centres, especialment per als cursos que acaben cicle (sisè, 4t d'ESO) i per als que es preparen per alguna prova, com ara la selectivitat. El retorn, però és voluntari. 

 

Cada centre haurà d'elaborar el seu pla de reobertura amb la previsió d'alumnes que tindrà al juny, així com els professors. Es prioritzaran els menors en situació de major vulnerabilitat o que els seus progenitors treballin fora de casa.

Les instruccions recullen quin professorat pot fer atenció presencial, descartant els majors de 60 anys o amb malalties cròniques. També donen pautes de neteja i desinfecció, incloent la proporció de lleixiu i altres productes. També es donen pautes per canviar bolquers. 

Segons el Departament, en cas que un alumne presenti símptomes haurà de quedar aïllat en una zona i posar-se en contacte amb el CAP, avisant també la família.


Sortida al pati seqüenciada

Les entrades i sortides seran esglaonades, i només hi haurà un únic treballador com a acompanyant. La sortida al pati ha de ser seqüenciada. En funció dels metres quadrats poden estar-i alhora més d'un grup, però espais marcats i diferenciats.

El material haurà de ser individual, no es distribuirà paper excepte en casos imprescindibles. A infantil i primària també s'intentarà que les joguines siguin d'ús individual. S'evitarà la manipulació d'eines i material comú, com el dels laboratoris, aules de música i informàtica.

La definició dels horaris serà adaptable a cada centre i podrà ser flexible. Les mascaretes no estaran indicades per sota dels cinc anys. A partir d'aquella edat ho estaran si no se poden mantenir les distàncies recomanades. 

 

Llars d'infants

A les llars d'infants, cal garantir quatre metres quadrats per nen i un metre de distància al menjador i per dormir la migdiada. Només es permet el menjador en aquest tipus de centres, sempre que puguin garantir les mesures de seguretat.

No hi haurà joguines que no es puguin rentar. Les que siguin de plàstic es rentaran al rentaplats, les de roba a la rentadora, i les de fusta amb un drap humit. Els xumets i els biberons s'hauran de guardar en estoigs individuals i es tornaran cada dia a les famílies perquè els desinfectin.


Esperant els plans de cada centre

En el pla que presentarà el centre abans de la reobertura, també s'hauran d'especificar els espais disponibles, que han de ser fixos i estables per poder tenir la traçabilitat de contactes en cas de contagi. Els alumnes sempre han de ser els mateixos en el mateix espai, i sempre que sigui possible també el mateix docent.

 

Amb la condició dels quatre metres per alumne, cal dividir espais si aquests són grans i s'utilitzen per a més d'un grup. Caldrà reduir el grup si no es pot garantir que hi ha quatre metres quadrats per persona.

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
Anar al contingut