Educació incorporarà l'Escola Sant Felip Neri de Barcelona a la xarxa de centres públics a partir del proper curs
ACN Barcelona - El Departament d'Educació incorporarà a partir del proper curs 2023-2024 l'Escola Felip Neri de Barcelona a la xarxa de centres públics. L'equipament, situat al districte de Ciutat Vella, s'ubica en unes instal·lacions que són propietat de la Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri. L'escola disposa d'una única línia amb 331 alumnes matriculats aquest curs, que inclou les etapes de segon cicle educació infantil (66 alumnes), primària (147) i secundària (118). Ara, la titularitat del centre, la propietat de les instal·lacions i el Consorci d'Educació han arribat a un acord pel lloguer dels espais per poder continuar amb el projecte integrat dins de la xarxa pública, ja que fins ara era un centre privat-concertat.
Aquesta serà la setena ocasió en què un centre concertat amb alumnat s'incorpora a la xarxa pública a Barcelona, després que en el curs 2020-2021 ho fes el Col·legi Immaculada Concepció, actualment l'Institut Escola Eixample; en el curs 2021-2022, quatre escoles de la Fundació Vicenciana i en el curs 2022-2023, l'Institut Escola Projecte.
El procés d'integració a la xarxa pública
Per a l'aplicació del decret llei 10/2019 del 28 de maig, del procediment d'integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat, s'han de complir dos requisits inicials: que hi hagi una proposta de la titularitat del centre per fer la integració; i què l'oferta d'aquest serveixi per donar resposta a les necessitats educatives de la zona.
El 5 de maig de 2021, el titular del concert del centre educatiu - en aquest cas la Fundació Privada Torras i Bages - va sol·licitar formalment la integració de l'Escola Sant Felip Neri a la Xarxa de Centres Públics. També es va fer un estudi sobre les necessitats d'escolarització en el marc de la programació educativa en la zona on es troba situat el centre per determinar si l'oferta de l'escola és necessària per atendre aquestes necessitats.
En aquest sentit, es va analitzar la necessitat d'incorporar l'escola Sant Felip Neri a la xarxa pública per augmentar l'oferta pública a la zona educativa del districte de Ciutat Vella, donant resposta a la creixent demanda de places públiques de les famílies del districte en els darrers anys. Des del mes d'octubre de 2021 s'han realitzat reunions de treball per analitzar els espais i buscar les solucions més adequades; tant amb els titulars del concert, com amb la propietat de l'equipament i amb representants de l'AFA del centre, que en els darrers més s'ha mostrat molt reivindicativa demanant aquesta integració.
1,5 MEUR en actuacions d'adequació
L'equipament disposa d'un espai de 2.103 metres quadrats, distribuïts en dos edificis, un d'infantil i primària de dues plantes amb entrada per la plaça Sant Felip Neri; i un de secundària de quatre plantes amb accés pel carrer de la Palla. Està previst realitzar una sèrie d'actuacions per assegurar els aspectes de seguretat i evacuació dels edificis, amb una inversió total d'1,5 milions d'euros (MEUR) finançats al 50% pel Departament d'Educació i l'Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, està previst que les obres comencin el 2023 i finalitzin el 2024.
L'Escola Sant Felip Neri va néixer l'any 1959, al cor del Barri Gòtic, quan el Pare Serafí Alemany Esteve la va crear amb la finalitat de formar els nens i joves en la seva dimensió personal i social. A partir de l'any 1982 se'n va fer càrrec la Fundació Privada Torras i Bages -adscrita al Protectorat de Fundacions Catalanes- amb la voluntat de continuar i consolidar la tasca per a la qual havia estat creada. Des de l'any 1988 i fins ara, ha estat un centre privat-concertat amb el Departament d'Educació.
Celebració popular davant l'escola
En el marc de l'anunci, que s'ha fet aquest dimarts a la tarda, pares, mares i infants han volgut celebrar la notícia a les portes de l'escola. Entre els representants polítics, personalitats del govern municipal de Barcelona, del Consorci d'Educació, així com del Departament. Una de les persones que ha intervingut, ha estat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha celebrat "la bona feina del centre" remarcant que es tracta d'una escola "important per al barri, per Barcelona, i també per Catalunya".
La batlle ha insistit que es tracta d'un equipament "icònic i emblemàtic", a més de "molt estimat" pels barcelonins. També ha volgut destacar el seu paper pel que fa a la "memòria democràtica" de la ciutat. Per això, ha assegurat que se seguirà treballant per proveir el centre d'allò que necessiti. "Perquè els nens i nenes pugueu créixer en aquesta ciutat, ser el que vulgueu i aportar en un futur el que esteu aprenent a l'escola", ha afegit.
En la mateixa línia, ha intervingut el conseller d'Educació, Josep González Cambray, que ha celebrat que l'escola pugui seguir "omplint de vida" l'espai que ocupa actualment. El titular del Departament també ha afirmat que la reconversió de l'escola a pública, permetrà garantir el seu projecte eductiu, "a més dels seus valors, com la cohesió social o l'equitat". "Encarem aquesta nova etapa amb molta emoció", ha afirmat.
En aquest sentit, Cambray ha recordat que es tracta de la setena escola de Barcelona que passa de concertada a pública i ha insistit que es tracta d'un fet que mostra que s'està "inciant un camí". En total, segons les dades del Departament d'Educació, hi ha 6.690 places públiques que s'han guanyat amb la integració de centres. 4.019 places guanyades amb la concertada, i 2.671 amb els centres municipals.